No te'n perdis ni una
Cultura 06/08/2023

No te’n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
La Nit de les Perseids

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Navegaré fins a Menorca per visitar, a la plaça de l’Almirall Farragut de Ciutadella, l’exposició itinerant Nanocosmos. La realitat oculta a l’ull humà, produïda per la Fundació La Caixa. L’exposició presenta 36 fotografies fetes amb microscopi electrònic de l’artista Michael Benson amb les quals ofereix una mirada que s’endinsa en l’escala més petita de la flora i la fauna. Art, alta tecnologia i ciència es fusionen en aquesta nova exposició, que esdevé un viatge pel món natural a escala submil·limètrica. L’autor ha fet servir un microscopi del Canadian Museum of Nature d’Ottawa i ha aconseguit capgirar els usos d’aquesta tecnologia, que fins ara havia estat al servei de la ciència. Fins al 4 de setembre.

Seguiré el compte enrere fins al cap de setmana per escoltar el bonus track del darrer àlbum de la colombiana Karol G, Mañana será bonito (Bichota season). L’artista ja ha fet un avançament del que serà aquest recull, amb el single S91. A banda d’aquest tema, en sortiran tres més de nous, amb els quals recupera l’essència bichota. Divendres, 11 d’agost.

Aprofitaré per visitar per primera vegada la fàbrica Huguet, a Campos, amb l’excusa de conèixer les noves col·leccions i els projectes recents del rajoler, que té previst inaugurar aquesta setmana. A partir de dissabte, 12 d’agost.

Esgotaré els darrers dies de la secció Atlàntida Film Festival a la plataforma Filmin per veure les pel·lícules que m’he perdut de la mostra de cinema. Ben segur que no em perdré, abans que deixi d’estar disponible, el film Falcon Lake, dirigit per Charlotte Le Bon. Fins al 24 d’agost.

Gaudiré de la Nit dels Perseids, popularment coneguda com la nit de les Llàgrimes de Sant Llorenç. L’Institut Mallorquí de Ciències de l’Espai, un any més, organitza activitats per gaudir d’aquest fenomen. L’activitat principal serà a les Cases delGalatzó, la qual inclou una explicació del divulgador del patrimoni Tomàs Vibot, l’exploració del cel –o stargazing– i l’observació a través de telescopis amb experts de l’Institut. Dissabte, 12 d’agost a partir de les 18.30 h.

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Tornaré al claustre de Sant Domingo de Pollença, on podrem ‘sentir’ el concert més entranyable de tot el festival. Serà el darrer en què Joan Company i Florit dirigirà la Coral Universitat Illes Balears, que va fer néixer i créixer quaranta-sis anys. La llista d’actuacions i repertori és tan immensa com brillant, però segurament el moment cabdal arribà amb la Missa en si menor BWV 232, de Johann Sebastian Bach. Amb aquesta peça començarà el comiat del director. Acompanyats per la soprano Judith Van Wanroij, la seguiran peces de Brahms, Beethoven, Händel, Mendelssohn i, acabarà amb L’aubada (“Les boires se gronxen, la lluna s’apaga…”). Dissabte, 12 d’agost, a les 22 h.

Hauré anat abans a Pollença per assistir a un altre esdeveniment, també de luxe, com és veure junts Maria del Mar Bonet i Vincenzo Capezzuto, acompanyats per Christina Pluhar al capdavant de la mítica formació, l’Arpeggiata. El títol del concert és prou explícit, Sons, ritmes, tonades i cançons de la tradició mediterrània. Com diu la cantant, “un somni fet realitat”. Dimarts, 8 d’agost, a les 22 h.

Canviaré de terç a la Torre de Canyamel, on Amparo Sard, amb més de dos-centes exposicions al seu currículum, mostra les seves darreres criatures. Pintures i escultures conformen l’exposició, sota el títol d’Alma. “Una lluita entre contraris”. Així la defineix l’artista. Fins al 17 de setembre.

Aniré fins a l’arxiducal Son Marroig, tot i que també es repetirà divendres a Sa Bassa Rotja, per veure i escoltar el concert per a piano a quatre mans, sempre un espectacle de precisió, el qual interpretaran la xinesa Xin Wang i l’alemany Florian Koltun, amb obres de Mozart, Busoni, Grieg i Schubert. Dimecres, 9 d’agost, a les 21 h.

Intentaré anar fins al Claustre de la Cartoixa de Valldemossa, on tindrà lloc el segon concert del Festival Chopin. Per a l’ocasió, el protagonista de la vetllada serà Anton Gerzenberg, el qual interpretarà una selecció de tres estudis de György Ligeti, altres tres Preludis de Carme Fernández Vidal, les Variacions sobre un tema de Chopin. Op. 22, de Sergei Rachmaninoff, i els 24 Preludis, de Frédéric Chopin. També és visita obligada l’exposició que presideix la Sala Capitular, a càrrec de Ñaco Fabré. Diumenge, 13 d’agost, a les 21.30 h.

stats