No te'n perdis ni una
Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve
La setmana que comença, amb Alba Tarragó
Repassaré la programació de la Fira del Llibre de Palma per no perdre’m cap cita ineludible. L’activitat de la 41a edició es concentrarà al passeig del Born, on fins a 22 llibreries muntaran les seves paradetes per, a banda de vendre llibres, oferir presentacions i signatures, així com tallers, contacontes, recitals i concerts. Per ara, ja he subratllat al programa les dates següents: l’homenatge a Maria Antònia Oliver, dilluns a les 18 h; la presentació de Dibujo, luego pienso, de Javirroyo, dimarts a les 18 h; la xerrada Bueno, boomer, ¿qué?, amb Bartomeu Seguí i Max, dijous a les 18 h; així com la presentació de Punki, de Juarma, dissabte a les 19 h. Del divendres 26 de maig al diumenge 4 de juny.
Celebraré que a Palma ha obert una llibreria només d’autores, la Llibreria Pròpia, durant la seva inauguració, que es farà al mateix local (carrer de l’Argenteria, 14A). La propietària, Aldana Areco, ha organitzat una festa amb vi i picada, música, dansa i lectures, en la qual participaran artistes com Clara Ingold, Sweet Poo Smell, Andrea Cruz, Marcela Ceraolo i Gemma Palà. Dissabte 3 de juny de les 16 h a les 22 h.
Revisaré la meva blanquitud en el Cinefòrum sobre aquesta temàtica, neocolonialisme i racisme estructural que organitza l’Ajuntament de Palma al CineCiutat, moderat per Carles Bover i amb la participació de Fatoumata Outtara. Dimarts 30 de maig a les 19 h.
Insistiré a tothom perquè vagi al CaixaFòrum –com ho vaig fer jo dimarts– a gaudir del cicle Societat connectada, individus aïllats, amb la darrera xerrada: Oci a la carta. Hi intervindran Jaume Ripoll (Filmin) i María Jesús Espinosa (PRISA). Dimarts 30 de maig a les 19 h.
Escoltaré en directe el primer projecte en solitari de la cantautora Aina Tramullas, Per poder-te cantar (Edicions Blau, 2022), en el concert que farà a l’Oratori de Sant Blai, a Campos, amb motiu de la XIII edició del cicle poètic i musical Campos és Poesia. Aquest EP pretén ser una història en la qual cada cançó té la seva pròpia identitat i estil, en què el domini vocal de Tramullas s’acompanya de músics que afegeixen a cada tema una petita petjada del seu estil. Dissabte 3 de juny a les 20 h.
La setmana que comença, amb J. A. Mendiola
Volaré cap a la ciutat de Barcelona per veure i escoltar la nova representació de Parsifal al Gran Teatre del Liceu. És la primera òpera de Richard Wagner que es va poder representar fora del Festival de Bayreuth i va ser a la capital del Principat. Des d’aleshores aquest títol es va convertir en icona del wagnerisme del Liceu català. Per a l’ocasió, amb un muntatge que signa Claus Guth i amb un repartiment absolutament de luxe, encapçalat per Nikolai Schukoff, Elena Pankratova, René Pape i Matthias Goerne. I ja que som a Barcelona, tampoc no em perdré l’exposició que La Virreina (a la Rambla) dedica al pensador i crític d’art John Berger, Permanent Red. Dimarts 30 de maig a les 19 h.
Llegiré El violí d’en Lev, d’Helena Attlee, la història d’un violí que, des del dia que l’autora el va escoltar, no va deixar de sonar dins el seu cap. Per això va decidir esbrinar la seva existència i el seu recorregut al llarg de la història. Un viatge en el temps, des del Renaixement fins a la Segona Guerra Mundial, des de Cremona fins a Moscou. Editorial Quaderns Crema.
Continuaré celebrant el 30è aniversari del Teatre del Mar, on tindrem el plaer de veure Non solum, el monòleg interpretat per Sergi López. Ell i Jorge Picó, que també exerceix de director, han escrit tot un seguit d’històries tan divertides com alhora profundes. Divendres 2 i dissabte 3 a les 20 h i diumenge 4 de juny a les 18 h.
Retré homenatge a qui va ser mestre de vida de molts. Antoni Serra, escriptor i periodista, de ploma enginyosa, retratista primmirat, encunyador de la Terra Inexistent, amic sobretot. Serà a la Fira del Llibre del passeig del Born, on intervindran Pilar Arnau, Miquel Vicens, Antoni Figuera, M. Josep Morell, Antoni Planas, Aina Nigorra, Jeroni Salom, Miquel Serra, Antonina Canyelles i Sebastià Bennasar. Dilluns 29 de maig a les 19 h.
Conduiré fins a l’Auditori de Manacor, o al Principal de Ciutat, per veure Josep Maria Pou i companyia –Rosa Renom, Josep Julien, Victòria Pagés, Mireia Illamola i Pep Pla– en l’adaptació teatral d’El pare, de Florian Zeller, dirigida per Josep Maria Mestres i amb escenografia de Paco Azorín. És la història d’un home de 76 anys que comença a perdre les facultats i es nega a admetre-ho. Tan quotidià i reconeixible que esdevé mirall de la vida. Divendres 2 de juny a les 20 h a Ciutat. Dissabte 3 a Manacor.