MEMÒRIA HISTÒRICA
Cultura13/10/2011

L'arxiu del captor de Companys, a Catalunya

El fill de Pedro Urraca, l'agent que va capturar i deportar Lluís Companys, dóna els diaris i fotos del seu pare a l'Arxiu Nacional. Es farà oficial dissabte, 71 anys després de l'afusellament del president.

L.s.

Barcelona.Entre els quinze dietaris escrits per Pedro Urraca des del 1922 fins al 1948 hi ha una pàgina dedicada a l'expresident Lluís Companys. " Ya no es sino un pingajo de la vida que quiere aparecer, ante sus acusadores, como un hombre recto y sin mancha. Difícil ha de serle ante el ambiente que allá abajo le espera ", escrivia l'agent de policia que es va dedicar a perseguir implacablement els republicans a l'exili. Va ser ell, de connivència amb la Gestapo, el govern de Vichy i els agents franquistes de París, qui va detenir el president a la Bretanya i el va portar a les autoritats de Madrid. Entre les fotografies d'Urraca n'hi ha una de Companys durant el trajecte de l'agost del 1940 a Hendaia.

Aquesta operació és un dels principals galons del seu currículum, que no es podrà conèixer a fons fins al 14 de setembre del 2014, quan es compliran 25 anys de la mort d'Urraca i es podrà accedir als arxius professionals.

Cargando
No hay anuncios

La fi de Companys és prou coneguda. Aquest dissabte es commemoraran els 71 anys de l'afusellament del president al fossar de Santa Eulàlia, i serà el dia en què es celebrarà l'acte oficial de la donació, per part del fill d'Urraca, Juan Luís, dels documents del seu pare a l'Arxiu Nacional de Catalunya, pel seu valor històric i com a reparació al país.

Per primera vegada s'ha pogut veure la cara d'Urraca, gràcies a un treball d'investigació de Gemma Aguilera publicat al setmanari El Temps . Els documents, consultables a l'Arxiu, revelaran el que aquest personatge fosc -que va liderar una xarxa d'agents secrets de caça de republicans- va aconseguir mantenir en secret fins a la seva mort, fins i tot per al seu fill.