Cultura 24/04/2023

L'Escola Municipal de Mallorquí arriba als 50 anys mirant cap endavant

Avui s'ha presentat el programa d'actes per celebrar el cinquantè aniversari de l'entitat. Si bé havia funcionat de manera clandestina abans, el primer curs oficial de l'Escola Municipal de Mallorquí es va dur a terme entre els anys 1973 i 1974

2 min
Logotip per commemorar els 50 anys de l'Escola de Mallorquí

Palma“No volem que hi hagi cap manacorí ni manacorina que no celebri amb nosaltres els 50 anys de l’Escola de Mallorquí”. Així ha resumit el programa d’actes per celebrar el mig segle d’aquesta entitat la seva directora, Margalida Rosselló, en conversa amb l’ARA Balears. “L’Escola de Mallorquí ha funcionat de manera ininterrompuda tots aquests anys i sempre s’ha sabut adaptar al seu temps: aquesta celebració ha de servir per reivindicar que continuam ben presents. Tenim molt clar d'on venim, però també pensam en cap on hem d'anar", ha afegit.

El delegat de Política Lingüística, Sebastià Llodrà, la directora de l'Escola Municipal de Mallorquí, Margalida Rosselló, i el batle de Manacor, Miquel Oliver, presenten els actes pel 50è aniversari de l'Escola de Mallorquí

Si bé l’acte central de la commemoració tindrà lloc dia 19 d’octubre a l’Auditori de Manacor, les celebracions començaran aquest mateix divendres, dia 28 d’abril, amb la presentació del quart volum de la història de l’entitat, que es durà a terme a la seu de la mateixa Escola de Mallorquí, al molí d’en Beió. Qui signa aquest Escola Municipal de Mallorquí de l'Ajuntament de Manacor. Quarta part: 1994-2001 és Gabriel Barceló, fundador i primer director que va tenir aquesta institució. “Varen ser uns visionaris”, afirma la directora actual, Margalida Rosselló, “perquè varen detectar una necessitat, que hi havia gent que volia aprendre a expressar-se en la seva llengua, i hi varen posar remei. Basta recordar que l’acta de fundació, de l’any 73, està escrita en castellà: vivíem una situació ben diferent llavors”. 

Les celebracions continuaran dia 12 de maig amb una altra presentació, també a la seu de l’entitat. En aquest cas es tracta d’El llibre de la neu, a càrrec de Tomeu Bonet, Miquel Salamanca i Lluís Valcaneras. L'endemà, dia 13 de maig, es durà a terme la Mostra d’indumentària mallorquina dels segles XVIII i XIX a càrrec de l’Associació d’Amics de l’Escola de Mallorquí. 

Definida com el “batec d’un poble” per part del batle de Manacor, Miquel Oliver, i com una “escola que fa feina per la llengua dels nostres nets”, segons ha dit el delegat de Política Lingüística, Sebastià Llodrà, l’Escola de Mallorquí té actualment més de 1.700 alumnes matriculats i una oferta educativa que inclou tallers d’acolliment lingüístic o de ball de bot, a més de tots els nivells de català. “Una de les tasques de l’escola és detectar les inquietuds i necessitats dins la difusió i el coneixement de la llengua i la cultura catalanes”, assegura Margalida Rosselló, “i és per això que ara oferim tallers de rap o concursos de youtubers, sense deixar de banda els cossiers o la recuperació de la festa de Sant Jaume. L’Escola de Mallorquí s’ha adaptat al poble sempre, en tot moment, i ho ha de continuar fent”, conclou. 

stats