Director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa
Cultura 13/10/2021

Jordi Fosas: “Tenim uns joves que treballen l’arrel amb una llibertat creativa fantàstica”

3 min
Jordi Fosas, director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa

BarcelonaL'estrena de l'obra Trencadís a càrrec de l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya inaugura oficialment la 24a edició de la Fira Mediterrània de Manresa. Serà aquest dijous al Teatre Kursaal, encara amb l'aforament al 70%, però a partir de divendres i fins diumenge els espectacles i concerts recuperaran el 100%. Bona notícia per a la fira estratègica de creació d'arrel que dirigeix Jordi Fosas.

Què ha suposat la pandèmia per a la Fira Mediterrània?

— Ens ha fet reflexionar molt sobre el que som i quin és el nostre objectiu. I hem treballat molt estretament amb els sectors que interactuen a la fira per intentar sumar en el que podíem.

Quines expectatives en tens?

— N’hi tinc bastantes. Estem tenint moltíssima acreditació professional, i de gent que vindrà presencialment, a diferència de l’any passat, que tot i que va ser l’any amb més professionals inscrits, molts d’ells la van seguir telemàticament. Per a nosaltres és una edició de reactivació perquè, tot i les restriccions, tornem a un volum d’activitat tant professional com artística com abans de la pandèmia.

¿I el pressupost es manté en números prepandèmics?

— No. Estem una mica per sota dels números del 2019. Bàsicament perquè hi ha tota una partida d’ingressos propis que s’ha reduït: tot el que generava el Fira Passeig, el volum d’entrades que podies arribar a vendre, les zones de food tracks... També ha passat que amb la situació actual a algun patrocinador li costa. Havíem fet una aposta per la cervesa Guineu, una cervesa artesana que tenim a Manresa, però tots aquests sectors també estan passant per dificultats econòmiques. I com que hem hagut de fer totes les activitats amb seient reservat, hem optat perquè tot valgui entre 2 i 5 euros anticipadament, que tot tingui un preu per evitar l’absentisme de l’entrada gratuïta. La festa major de Manresa es va fer també pagant 2 euros i va funcionar molt bé; per això vam decidir que tot fos pagant. També hem abaixat els preus en general perquè som una fira pública. Per tant, hi ha menys ingressos propis. El pressupost total d’aquest any és d’uns 850.000 euros, i inclou tota l’activitat de la fundació al llarg de l’any, com ara el desplegament del pla d’impuls a la dansa d’arrel que ens va encarregar la direcció general de Cultura Popular.

La programació artística sí que manté l’equilibri entre música i arts escèniques.

— Sí. De les 67 propostes de la programació oficial, 37 són música i 30 d’escèniques, tot i que avui en dia hi ha molts projectes com el d’Elvira Prado o el de Glòria Ribera que podrien estar en un àmbit o en l’altre. Intentem que el denominador comú de l’arrel sigui un material que els artistes utilitzin per crear. Aquest és l’eix principal de programació independentment de la disciplina artística del projecte.

De fet, fins i tot una proposta musical com la de Tarta Relena no deixa de tenir un component escènic molt important.

— Totalment. O el fenomen de Rodrigo Cuevas, que segurament on més s’ha programat ha sigut en l’àmbit de les arts escèniques, tot i que és un projecte indubtablement musical. El van programar a l'Antic Teatre i al TNT de Terrassa i a FiraTàrrega. A la Fira Mediterrània el vam tenir l’any passat amb el Refree. I després ja va anar al Tradicionàrius.

Com creus que està evolucionant la cultura popular d’arrel?

— Tenim unes generacions de gent jove que cada vegada tenen aquests materials més llunyans i que, per tant, actuen amb menys complexos i prejudicis. Treballen l’arrel amb una llibertat creativa fantàstica que està aportant moltíssim.

Quina producció de la Fira Mediterrània 2021 t’agradaria que tingués molt recorregut?

— M’agradaria jugar-me-la amb l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, l’OMAC. Són músics que venen del món d’arrel, molts d’ells estan formats a l’Esmuc o al Liceu amb instruments de música tradicional, que estan generant una cosa xula a nivell artístic. Estem davant d’un artefacte que pot arribar a construir molt discurs.

stats