Història
Cultura 15/08/2020

16. Hugo Vinçon, agent nazi segons el contraespionatge francès

Capítol 16 de la sèrie 'Informes dels contraespies francesos a Barcelona'

Xavier Juncosa
2 min
La cristalleria de la Bohèmia ocupada pels nazis era un dels productes que venia Hugo Vinçon.

BarcelonaEn anteriors capítols d’aquesta sèrie ja hem explicat l’origen del finançament dels serveis d’intel·ligència alemanys tant a Barcelona com a la resta de l’Estat: provenia dels privilegis que el franquisme els hi permetia a l’hora d’extorsionar i depredar amb impunitat com a agraïment pel seu enorme ajut durant la Guerra Civil. D’aquesta corrupció en podríem dir corrupció a gran escala: la de les grans empreses (Sofindus), els grans bancs (Banco Alemán Transatlántico) o les grans asseguradores (Wurtenburguesa y Badense), entre moltes altres. Però hi havia una corrupció a petita escala, la dels mateixos espies o agents d’informació, que tenien màniga ampla per fer, literalment, el que volguessin en matèria econòmica. Així, hem trobat informes del contraespionatge francès a Barcelona en què es detallen robatoris de cotxes de mitjana i alta gamma a França que, amb la connivència de les policies frontereres –la nazi i l’espanyola–, eren revenuts a Espanya amb total llibertat, robatoris i comisos de tota mena de joies a França o a Bèlgica que eren revenudes i blanquejades a Barcelona, o pintures d’alt valor internacional confiscades a jueus centreeuropeus que, a través de la França pétainista, arribaven a Barcelona per ser revenudes. França, la França ocupada pels nazis, era un graner de proporcions gegantines que va ser depredat sense contemplacions pels nazis entre 1940 i 1944. En els següents quatre capítols parlarem d’aquesta extorsió impune en quatre àmbits diferents: la cristalleria fina, la pintura, les joies i la revenda de moneda estrangera.

La cristalleria de Bohèmia

El cas del capítol d’avui és sobre la cristalleria fina que es produïa a la Bohèmia txeca, la més cotitzada d’Europa. Els nazis tenien ocupada Bohèmia des de l’any 1939 i aquesta ocupació també volia dir el decomís i el control de la seva producció. D’allà enviaven a França o a altres països ocupats la seva cristalleria perquè fos revenuda. Espanya, país amic dels nazis, no quedava pas al marge d’aquest banquet i, a Barcelona, qui rebia i revenia aquesta cara mercaderia era la botiga Vinçon del passeig de Gràcia, propietat de l’alemany i agent de l’Abwehr barcelonina Hugo Vinçon Wachter.

Els informes del contraespionatge francès francès són concloents: Hugo Vinçon no tan sols era agent de l’Abwehr sinó que la seva botiga era bústia d’enllaç dels seus agents i a la seva rebotiga es duien a terme reunions clandestines entre aquests agents. Mentrestant, a la botiga es venien les valuoses porcellanes i cristalleries que provenien de la Bohèmia ocupada pels nazis. Un negoci rodó.

Qui era Hugo Vinçon Wachter? Havia nascut a Alemanya (sembla que a Rettert o a Rethem, no es pot llegir bé al document) el 18 de maig de 1889 i va arribar a Barcelona l’any 1913, on es va casar amb Feli Fernández, nascuda el 13 de març de 1896 a Hospital de Órbigo (Lleó). Vinçon va fundar la famosa botiga Vinçon l’any 1934 amb el seu cunyat Enrique Levi.

I en el capítol 17: La revenda de pintura artística a Barcelona: els casos Neufville i Manonellas

stats