Cultura 14/05/2018

Sóller esclata

El desembarcament de les tropes sarraïnes a la platja sollerica d'en Repic, després d'haver-ho intentat a la de Can Generós, s'ha produït aquest dilluns horabaixa davant una gran expectació. Entre explosions, crits, espases i tambors, l'eterna lluita entre moros i cristians ha començat

Aina Solano
1 min
Sóller ha esclatat aquest dilluns horabaixa en desembarcar els sarracens a la Platja d'en Repic

SóllerSóller vibra. La primera de les batalles, que commemora la històrica lluita dels sollerics contra les tropes sarraïnes d'Eludj Alí de l'11 de maig de 1561, ha donat el sus a la platja d'en Repic sense incidents. Els sarraïns ja havien intentat desembarcar just abans a la platja de Can Generós. La gran batalla evoca el desembarcament de 1.700 corsaris algerians a la costa de Sóller per saquejar la vall. Les tropes solleriques, amb el capità Joan Angelats al capdavant, el sergent Toni Soler i els capitans de les milícies d'Alaró, Santa Maria i Bunyola aconseguiren la victòria després de durs enfrontaments. La lluita continuà al centre de Sóller.

Els actes del Firó han donat el sus a les 10 del matí amb una ofrena floral als herois cristians i es perllongaran fins a la matinada d'aquest dimarts. La immobilització, per part de la Guàrdia Civil, de 40 quilos de pólvora destinades a recrear la gran batalla, han marcat el Firó d'enguany. La Delegació del Govern s'ha justificat tot dient que la retirada ha estat "per manca de planificació de l'empresa subministradora".

Les 3.500 polseres identificatives que l'Ajuntament de Sóller va posar a disposició del públic per poder accedir a la plaça de la Constitució durant el Firó d'enguany es van exhaurir. A més, 3.000 polseres han estat per als grups del Firó i un altre milenar ha estat per a participants no associats.

Des d'aquest dilluns a migdia s'ha tallat la circulació a la carretera de Sóller i fins al Port de Sóller. A més, les mesures de seguretat i els controls d'alcoholèmia s'han incrementat al nucli per part de l'organització per tal d'evitar qualsevol mena d'incident.

stats