Cultura 27/04/2018

El nou Centre Internacional de Fotografia Toni Catany serà realitat a finals de 2019

El projecte unirà en una "abraçada metafòrica" els habitatges de l'artista i del també fotògraf Tomàs Monserrat mitjançant un pati central, segons l'arquitecte, Josep Lluís Mateo

Aina Solano
2 min
La Conselleria de Cultura creu que les obres del nou centre podrien començar aquest setembre.

PalmaEl futur Centre Internacional de Fotografia Toni Catany obrirà les portes a finals de 2019. Així ho han anunciat aquest divendres la consellera de Cultura, Fanny Tur, i l'arquitecte guanyador del concurs d'idees convocat pel Govern, el català Josep Lluís Mateo, qui ha assegurat que les obres començaran el darrer trimestre d'enguany, previsiblement el proper setembre.

Mateo ha explicat que a l'hora de gestar el projecte hi va veure "una interacció entre matèria i memòria molt interessant per recuperar". Així mateix, s'ha referit a la seva voluntat de fer feina en el projecte arquitectònic "amb certa ambició històrica" que considera "fonamental en casos com aquest".

El projecte guanyador s’integra en l’entorn urbà de Llucmajor, en tots els seus aspectes, sense renyir amb elements constructius nous -tot i que opta per materials tradicionals del poble com pedra i marès- ni tampoc per elements de sostenibilitat i eficiència energètica. Uneix la casa de Catany i la de Montserrat a partir d'un pati central, en una "abraçada metafòrica" tal i com ha descrit el propi arquitecte, autor també de la seu de la Filmoteca de Catalunya o del Centre de Cultura Contemporània de Castelo Branco a Portugal, entre d'altres obres.

L’obra comptarà amb 1.250 m2 de superfície construïda i el seu pressupost oscil·la els 2 milions d’euros. Amb la construcció del projecte les parts implicades no perdran la partida pressupostària provinent dels fons estatutaris de 4,3 milions d’euros, que vencien a finals d'enguany per a un projecte que va ser negociat amb el Consell de Mallorca i el Govern i el mateix fotògraf anys abans de la seva mort, a l’octubre del 2013.

El nou centre internacional de fotografia reunificarà tres espais a Llucmajor: l'habitatge del fotògraf Tomàs Monserrat, situat al carrer del Convent, 31, l'inmoble anomenat Sa Trinxa, ubicat al 33 del mateix carrer, i la vivenda de Toni Catany, ubicada al carrer del Cardenal Rossell. Els tres espais es convertiran, després de 14 mesos d'obres, en el centre d’interpretació de l’obra del fotògraf llucmajorer, a més de conservar l’arxiu i col·lecció de l’autor, que reuneix entre 100.000 diapositives i negatius de l'artista i 2.000 fotografies seves positivades, a més de la seva col·lecció particular de 300 obres de fotògrafs contemporanis, el fons fotogràfic de Tomàs Montserrat (Llucmajor, 1873-1944), càmeres antigues i una biblioteca en fotografia. Així mateix, el nou espai serà un centre de divulgació de la fotografia.

El president de la Fundació Toni Catany, Miquel Bezares, ha lloat el projecte dissenyat per Josep Lluís Mateo perquè "s'ajusta a la idea inicial de conservar la part històrica de l'habitatge de Tomàs Monserrat i aprofitar el de Toni Catany, que ja és propietat de l'Administració, per crear la part més expositiva". A més, ha subratllat les paraules de l'arquitecte, quan ha dit que es va presentar al concurs "per l'obra de Catany", que "coneixia" i "havia seguit". Bezares també ha agraït totes les àrees implicades la seva feina i les ha instat a "no aturar" per poder arribar d'hora a veure materialitzat el projecte.

stats