Abusos a menors
Cultura 31/10/2022

El documental de Coixet, prova perquè els abusos a l'Aula de Teatre de Lleida es jutgin

'El sostre groc' s'entrega a la Fiscalia per demanar la imputació de dos exprofessors i dues de les exdirectores del centre

3 min
Una imatge del documental El sostre groc, amb sis de les noies al Teatre de l’Escorxador de Lleida.

LleidaEl 2018 nou estudiants de l'Aula de Teatre de Lleida van presentar una denúncia per abusos sexuals contra dos professors del centre, Antonio Gómez –que també va ser-ne director– i Rubén Escartín. La denúncia va arribar tard; el cas es va arxivar perquè els fets, que s'havien produït entre el 2001 i el 2008, ja havien prescrit. Ara, quatre anys més tard, el cas es podria reobrir. L'advocada Carla Vall, com a representant legal de l'Ajuntament de Lleida i d'acord amb les denunciants, ha demanat la imputació dels dos professors però també la de dues de les anteriors directores del centre, Mireia Teixidó i Mercè Ballespí. "Aportem noves proves i possibles denunciants", ha explicat Vall, que ha especificat que alguns dels nous casos són d'alumnes del curs 2018-19 i que sumen les dues exresponsables de l'Aula a la denúncia per "no haver denunciat els fets en el seu moment".

Vall ha entregat aquest dilluns al matí la documentació per intentar que la Fiscalia aquest cop tiri endavant amb la investigació: el documental El sostre groc d'Isabel Coixet, estrenat el mes de setembre passat al Festival de Cinema de Sant Sebastià. Ho ha fet amb un llapis de memòria groc que inclou el documental que va sacsejar Lleida fa tot just uns dies. El festival Som Cinema va fer 10 projeccions de l'obra de Coixet entre el 20 i el 23 d'octubre i el visionat va causar un fort impacte entre els assistents. El sostre groc va néixer després que la directora llegís una investigació de l'ARA sobre els abusos comesos a l'Aula de Teatre de Lleida. En aquell reportatge, publicat el maig del 2020, apareixien nous testimonis que confirmaven els relats de les nou denunciants. En aquest cas es tractava de noies més joves, que havien patit les mateixes vexacions i abusos per part de Gómez, sobre qui requeien la majoria de denúncies, però en un període de temps més pròxim. Aquests testimonis –i d'altres que van anar sorgint durant el rodatge– van aparèixer a El sostre groc i ara són part fonamental per intentar que el cas de l'Aula de Teatre de Lleida pugui tenir recorregut judicial. L'advocada penalista –acompanyada de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i de la tercera tinenta d'alcaldia i regidora d'Educació, Sandra Castro– ha detallat que s'aporten una desena de nous testimonis: "Avui donem a la Fiscalia allò que ens va demanar en el seu dia".

En l'escrit presentat a la Fiscalia Provincial de Lleida s'especifica que el documental posa de manifest que Gómez va "sexualitzar-ho tot" durant les seves classes, fent que hi hagués simulacions de masturbacions, que els alumnes s'haguessin de despullar sense justificació o que hi hagués "tocaments a les fosques, penetracions bucals corporals, tocaments als pits, petons, carícies o llepades".

La denúncia davant la Fiscalia de Lleida.
Les tinentes d'alcaldia Sandra Castro i Jordina Freixanet amb l'advocada Carla Vall i l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo.

En la seva intervenció a la Paeria, Vall ha explicat que s'han agafat a l'article 18.2 de la llei de garanties sexuals, que permet traslladar el cas a la Fiscalia, perquè valori els fets sense necessitat de posar-se en contacte abans amb les noves víctimes i així evitar revictimitzar-les.

Després de la denúncia inicial, Gómez va marxar de l'Aula de Teatre de Lleida amb una indemnització de gairebé 60.000 euros. Segons les últimes notícies que se'n tenien, estava fent classes de teatre al Brasil. Pueyo ha posat de manifest que el documental de Coixet "evidencia l'existència d'abusos". I Castro ha volgut començar la seva intervenció dirigint-se a les denunciants: "Disculpes sinceres a les noies que van denunciar el 2018 per no haver fet aquest pas abans". La institució ha demanat perdó i ha llançat un missatge molt dur sobre com es va tapar el cas de l'Aula de Teatre de Lleida. "Cal depurar responsabilitats", ha dit Castro, que ha advertit que qui "hagi mentit a l'alumnat dient que els casos eren de fa molts anys" i "hagi promogut la cultura del silenci i de la por per no malmetre la imatge de l'Aula, no pot seguir donant classes". Ballespí no forma part del centre, però Teixidó encara és professora. "Des de la mentida, la por i el silenci no es pot educar", ha sentenciat la regidora lleidatana, que ha anunciat que es revisarà el plec de condicions de la licitació que es va fer de l'Aula, que està vigent fins al 2023.

"La impunitat social de l'abús s'ha d'acabar d'una vegada per totes en aquesta ciutat", ha afegit Castro, que ha volgut donar les gràcies també al col·lectiu Dones a Escena per acompanyar sempre les denunciants i a la feina periodística del diari ARA per treure a la llum el que havia passat durant pràcticament dues dècades a l'Aula de Teatre de Lleida.

stats