Cultura 26/04/2021

Circaire impulsa una guia de bones pràctiques en matèria de gènere

Del 30 d'abril al 9 de maig, Alcúdia acollirà una nova edició del festival de circ

Clàudia Darder
3 min
Un dels cartells del Circaire.

AlcúdiaLa programació de la Mostra de Circ d’Alcúdia arrancarà aquest divendres amb una clara aposta per les companyies internacionals, que l'any passat no van poder volar fins a Mallorca, i per "acostar al públic funcions innovadores i de nous llenguatges de circ", com diu Tià Jordà, de Circ Bover, director de Circaire. El festival, des de l'inici, ha volgut ser un espai de trobada per als professionals d'aquest sector, però també un aparador per mostrar com vibra el món del circ. La Plaça de Toros, el pont de la Vila Roja i l'envelat de ‘Circ a la Fresca’ ubicada al port seran les localitzacions dels espectacles de la programació. A més, hi ha funcions programades a l’Auditori d’Alcúdia. La pianista Clara Peya, la companyia francesa La Meute i la Si Seulement són alguns dels plats forts del cartell.

Enguany, a més, Circaire i el festival de circ de Sevilla, Circada, han impulsat un projecte pioner en matèria de programació circense basat en la perspectiva de la paritat: Reviso el meu festival de circ: cap a unes bones pràctiques en paritat. El projecte també compta amb la Universitat Internacional d’Andalusia (UNIA). Es tracta d'un manual de bones pràctiques que servirà de guia als festivals de circ a l'hora de programar, tenint sempre present la perspectiva de gènere.

La batlessa d'Alcúdia, Bàrbara Rabassa, amb tècnics de l'Ajuntament i l'equip del Circaire.

L'estudi va arrencar la passada edició de Circada en el marc d’un seminari de gènere en el qual ja van començar a aflorar les qüestions que haurien de plantejar-se a l’hora d’abordar la confecció d’una programació des de la perspectiva de la paritat. En aquest mateix seminari es va crear una taula de treball, liderada per l’artista i activista catalana Marta Sitjà. L'acompanyen Rosa Colell, directora artística del festival CAU de Granada i coordinadora de CircoRED; Cristina Cazorla, de la Puça Espectacles i directora del festival Circorts; María Folguera, directora artística del Teatro Circo Price de Madrid; i Silvia Pereira, directora del festival Territori Violeta.

El document, que pretén obrir una via de consulta i assessorament en la matèria, tindrà un caràcter pedagògic i també inclusiu. No sols s’hi aborda la qüestió de gènere, sinó que es tenen en compte perspectives de reflexió antiracista i de diversitat física i psíquica.

Després de mesos de feina a distància, el Circaire serà un lloc de trobada per a les participants de la taula de treball d'aquesta guia. Així, dia 2 de maig a les 16.00 hores a Can Domènech es presentarà el primer resultat d'aquest document. La guia, però, es presentarà oficialment dia 11 de juny a Sevilla, a la seu de la Universitat Internacional d’Andalusia i en el marc de la catorzena edició de Circada.

Un festival per contagiar alegria

Circaire s'ha convertit en un referent que ha "enamorat" i "contagiat" d'alegria i ganes de circ els habitants d'Alcúdia, segons apunta la batlessa del municipi, Bàrbara Rabassa. Any rere any (des de la primera edició, el 2016), el festival incrementava el seu públic, fins que el 2019 va arribar a tenir 20.000 espectadors. El coronavirus i les restriccions no permeten que ofereixi la mateixa capacitat de butaques, però la fidelitat de la gent està més que demostrada. "Ja s'han esgotat les entrades d'algunes funcions", assegura la tècnica de Cultura d'Alcúdia, Carme Suàrez.

Enguany tornen els Speed Meetings, reunions curtes amb programadors i companyies de circ per intentar tancar funcions a altres llocs. A més, hi haurà les jornades professionals: es faran tallers, conferències i formacions amb la intenció d'establir ponts entre els programadors del territori i els professionals del circ de les Balears. Una manera de "promocionar" els artistes d’aquí per tal de consolidar la seva trajectòria professional.

stats