Fotografia
Cultura 11/03/2023

El Centre Internacional de Fotografia Toni Catany obre (a la fi) les portes

A partir d’aquest 19 de març el públic podrà accedir a l’espai de Llucmajor, que s’inaugura amb dues exposicions

4 min
Extertior del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany

PalmaEl mateix any que en farà deu de la mort del fotògraf llucmajorer, el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany (CIFTC) obrirà les portes. A la fi. Serà el diumenge 19 de març amb portes obertes a tothom, només un dia després de la inauguració institucional. La correguda cap a l’esperada obertura va començar dijous passat, quan el Govern i la Fundació Toni Catany (FTC) varen firmar el conveni de col·laboració publicoprivada, una firma que clou un viatge que, per molts, s’ha fet massa llarg. Ja fa 15 anys –Toni Catany encara era viu– que aquest projecte va començar a gestar-se:convertir la casa de Llucmajor on va néixer en un centre internacional de fotografia era un desig de l’artista, considerat un referent de la fotografia contemporània i amb presència arreu del món. El centre, obra de l’arquitecte Josep Lluís Mateo i situat a l’espai que ocupaven les cases de Toni Catany i de Tomàs Monserrat –també fotògraf–, ja és una casa per a tothom.

El fons

De moment, en aquestes primeres setmanes d’obertura s’hi podran veure dues exposicions: Transferències, de Toni Catany, i Confluències, de Michael Kenna i Toni Catany. Allò que encara no estarà disponible és l’accés al llegat del fotògraf: “Haurem de preparar l’equip per fer el trasllat des de Barcelona, com també l’organització de les sales”, explica Antoni Garau, director de la FTC.

El CIFTC conservarà l’arxiu i la col·lecció de Toni Catany, que inclou 180.000 negatius seus, 15.000 còpies i 3.000 fotografies antigues. També hi ha prop de 300 obres de fotògrafs que li foren contemporanis, un material que forma part de la col·lecció particular del llucmajorer, a més del fons fotogràfic de Tomàs Monserrat, càmeres antigues i altres objectes, i una biblioteca especialitzada en fotografia.

Cessió patrimonial

El conveni entre l’Executiu i la Fundació Toni Catany té una durada de deu anys. Segons el que s’ha acordat, el Govern hi aportarà 500.000 euros anuals. La Fundació, això sí, traslladarà en els pròxims mesos el llegat de Toni Catany des de Barcelona fins a Llucmajor. A més, des de la Secretaria General de Cultura expliquen que la FTC, que s’encarregarà de gestionar el centre, pot establir “convenis o acords de col·laboració amb l’Administració de la Comunitat Autònoma i amb altres entitats públiques o privades que afavoreixin l’assoliment dels objectius”. Així mateix, podrà beneficiar-se de “subvencions i d’ajudes procedents de qualsevol administració pública, i de donacions privades, destinades a projectes i activitats del centre”.

Exterior del centre

De fet, també dijous passat, el Consell de Mallorca va aprovar una subvenció nominativa de 200.000 euros per al Centre Internacional de Fotografia.

D’acord amb els punts de l’acord relacionats amb la planificació anual, el Govern apunta que “la Fundació organitzarà les activitats expositives, artístiques, d’investigació, divulgatives, editorials, audiovisuals, formatives i altres que consideri adequades per complir els objectius”. Entre altres, els objectius d’aquest espai són la “projecció local i global per al foment de la cultura fotogràfica i per al coneixement i la difusió de l’obra de Toni Catany”.

En les setmanes vinents, segons fonts de l’Executiu, el patronat de la FTC seleccionarà qui dirigirà el centre: haurà de ser una persona degudament capacitada, que acrediti ser coneixedora de l’obra de Toni Catany i experta en belles arts i en gestió cultural. “La selecció s’ha de dur a terme amb transparència”, apunten des del Govern. De moment, però, i segons marca una de les clàusules addicionals del conveni, “fins que no s’hagin formalitzat la selecció i la contracctació del director del centre, n’haurà d’assumir la direcció transitòriament la persona que sigui el director de la Fundació en el moment de la signatura del conveni”.

Des del 2008

“Esperam moltes coses d’aquest Centre Internacional de Fotografia”, apunta Antoni Garau, que recorda que l’espai neix de la voluntat del fotògraf. “Amb els llegats i arxius sempre hi ha hagut certes lluites per saber on s’han de guardar. Era el 2001 quan, amb Toni Catany, ja vàrem parlar que el seu estaria bé que pogués arribar i quedar a Mallorca. Des del 2008 que esperam aquest moment”, fa memòria l’actual director del centre.

Garau també explica que queda molta feina per fer, perquè el centre ara és buit: “S’anirà omplint a poc a poc. Just acabam de firmar el conveni. Allò important és posar-lo en marxa, obrir les portes, preparar l’organització i concretar projectes i activitats”.

Un dels projectes que ja estan encaminats és el de Transferències, el qual, a més d’una exposició, és el punt de partida per fer dialogar diferents disciplines entre l’obra i els objectes de Toni Catany i d’altres artistes i autors: “Volem treballar una mirada a l’engròs, ampliar el punt de vista i ressignificar el que tenim davant”. Així, la música, la dansa, el fotoperiodisme, l’escultura, la fotografia i la poesia, entre altres manifestacions artístiques i culturals, es faran presents al CIFTC per aportar una altra mirada, establir un diàleg o confrontar-se a l’obra del llucmajorer.

Una altra finalitat del centre serà acostar la història de la fotografia: “La col·lecció de Toni Catany ens permetrà teixir un recorregut històric de la fotografia com a disciplina”, diu Garau. Així, amb la quantitat de càmeres i fotografies antigues que va anar adquirint el llucmajorer, es poden explicar les primeres tècniques i les que s’han utilitzat al llarg del temps, i també veure els canvis d’aquesta disciplina. “Toni Catany va estudiar les tècniques fotogràfiques per poder-les posar en pràctica. La voluntat de recerca que tenia el va dur a descobrir un altre fotògraf, el també llucmajorer Tomàs Montserrat, que era veí seu. Això és cabdal perquè, amb tot, podrem explicar la història de la fotografia al Centre Internacional”.

Detalls del centre

Llucmajor, internacional

Amb el nom de Toni Catany, reconegut arreu del món per la tasca com a fotògraf i per la investigació tècnica, el nou espai té totes les possibilitats de convertir-se en un lloc de referència per a l’estudi i la investigació de la fotografia. A més, el fet que no sigui a Palma permet que Llucmajor es col·loqui com a centre de cultura en el mapa internacional.

'CONFLUÈNCIES’ ENTRE KENNA I CATANY

La primera gran exposició del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany serà un diàleg entre dos fotògrafs:el llucmajorer que dona nom al centre i Michael Kenna. Kenna és un fotògraf britànic que viu als Estats Units, de qui Catany va comprar fa anys unes fotografies que havia fet a Venècia, perquè va trobar que entre les que ell hi havia fet i les de Kenna hi havia certs paral·lelismes. De fet, el britànic és conegut pels paisatges evocadors, d’una isolació aclaparadora; treballa en blanc i negre i fa fotografia analògica. Positiva les pròpies fotos, les reprodueix i conserva en peces de petit format.

Confluències és el títol d’aquesta mostra, en què l’obra de l’anglès i la del llucmajorer dialogaran al voltant de sis eixos temàtics: la natura morta, les estàtues, el nu, el sud-est asiàtic, Mallorca i Venècia. Aquesta primera exposició segueix el fil de Transferències, l’exposició d’imatges, objectes, llibres, textos i conceptes –la majoria de Toni Catany– que servirà d’eix vertebrador d’un programa que posarà en relació el seu fons amb obres d’altres autors i disciplines –des de la dansa fins a l’escultura, passant pel fotoperiodisme i la poesia.

stats