Cultura 14/03/2019

Un encontre per cohesionar els espais d'innovació cultural i creativa de Mallorca

Arranca la cinquena edició del Think Up Culture! a Palma, que comptarà amb l'experta europea en xarxes d'innovació Daria Tataj

Elena Navarro
2 min
Les jornades serviran per fer un automapeig dels actius culturals de Mallorca

PalmaTret de sortida a la 5a edició del 'Think Up Culture!', que acollirà durant els dies 14 i 15 de març el Casal Balaguer. Enguany, l'esdeveniment té com a objectiu cohesionar els espais d'innovació relacionats amb la cultura i la creació i fer un automapeig d’actius que operen en aquest àmbit. El resultat serà una matriu que servirà per categoritzar i interpretar l'ecosistema cultural i creatiu de Mallorca.

Think up Culture! Mallorca és una iniciativa que vol destacar el paper de la cultura per afrontar els diferents reptes socials i convertir-se, alhora, en un punt de trobada, reflexió i acció per emprendre noves estratègies a escala territorial. En aquest sentit, Cristina Gómez, una de les organitzadores de les jornades, ha destacat que no només es tracta de repensar el model de ciutat, “sinó també el model territorial, per entendre l'illa com una unitat”.

Rafel Creus, director insular de Cultura, ha valorat aquestes jornades com a eina per reconèixer tots els actius culturals que hi ha a l'illa, perquè “desconeixem moltes de les coses que tenim al nostre veïnat en l'àmbit de cultura”. Per la seva banda, la coordinadora general de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística de l'Ajuntament de Palma, Francisca Niell, ha destacat que “en aquesta legislatura s'ha començat a treballar un model de ciutat diferent des de les àrees d'Urbanisme i Cultura”, amb l'impuls d'una “Palma creativa en el sentit més ampli”, com un dels eixos d'actuació principals. “Per això donam suport a aquest tipus de jornades, que serveixen per posar en comú totes aquestes idees”. La 5a edició d'aquest projecte arriba a Palma després d'haver passat per Menorca, Eivissa, Barcelona i Turquia. Amb una sala plena, han presentat l'acte.

La primera jornada compta amb la participació de Daria Tataj, experta europea en xarxes d'innovació. Tajal aplicarà els seus coneixements en una ponència i en un 'workshop' per analitzar el potencial transformador de les indústries culturals i creatives de Mallorca. El segon dia, Roberto Gómez de la Iglesia, de 'Connexions improbables', conduirà una activitat participativa que consistirà a interpretar i mapejar el sistema cultural i creatiu de l'illa per tal de reflectir-ne la diversitat. L'objectiu principal és disposar d'una eina vàlida que serveixi per orientar les polítiques culturals.

A més, està programada una taula d’entitats locals i una altra de finançament, protagonitzada per Berta Mariño i Sergio Lago, autors de l’estudi 'Benchmarking' sobre vies de finançament cultural. Finalment, Think up Culture! col·labora amb Casa Planas en el Pink Riot Fest, un festival de recerca, acció i participaciò sobre gènere per reflexionar i utilitzar la creació com a eina transversal de canvi social. L'esdeveniment tindrà lloc el 14 de març a les 18.30 h a Casa Planas.

stats