Arts escèniques
Cultura 10/06/2024

De les ametlles als processos creatius: així és Sa Trencadora, espai impulsat pel dramaturg Jaume Miró

La primera activitat que acollirà aquest nou espai serà un taller a càrrec de Joshua Brand, creador de la sèrie 'Doctor en Alaska'

3 min
L'espai central de Sa Trencadora, futur centre de tallers i xerrades al voltant de la creació que s'inaugura aquest juliol a Son Servera

Palma“Volem acollir coses que trenquin amb allò que s’ha fet fins ara”. Així de contundent i gràfic és el dramaturg Jaume Miró a l’hora d’explicar les propostes que acollirà Sa Trencadora, l’espai que està acabant d’enllestir juntament amb la seva parella, la terapeuta Catalina Nebot. Ubicat a Son Servera, els tallers, la filosofia i la creació en seran els eixos centrals. “La idea és ser fidels a l’esperit d’aquest lloc”, afegeix Miró, “que era on el meu padrí trencava ametlles, i continuar trencant, ara amb la manera de crear”.

Ja fa uns quants anys que Miró el va començar a fer servir per dur-hi a terme algunes activitats i a poc a poc va anar agafant força la idea de condicionar-ho per tal d’obrir-ho a més gent i acollir-hi altres tipus de propostes. “Hi férem un taller de dramatúrgia, ja fa un temps, però la intenció és que ara sigui un espai més transversal, que serveixi també a gent que tingui un bloqueig creatiu o pugui necessitar endinsar-se d’una altra manera en els seus processos d’escriptura, per exemple”, explica el dramaturg, qui ha tingut el suport i la col·laboració de la companyia Noctàmbuls Teatre per engegar el projecte.  

En aquest sentit, la intenció per part dels impulsors de l’espai és que s’hi ofereixin no només recursos com tallers, conferències i xerrades, sinó un “acompanyament” tant en les fases d’escriptura com en la reflexió i el pensament que els acompanya. “Al cap i a la fi, una altra de les coses importants a l’hora d’escriure és saber per què ho fas, o no?”, es demana Miró. I en un futur, de fet, preveuen la possibilitat d’acollir-hi petites residències d’artistes, si bé esperaran a veure com funcionen els primers mesos de projecte abans de posar-ho en marxa. La inauguració, en tot cas, tindrà un protagonista més que destacat. 

“Artesania i imaginació” amb Joshua Brand

Serà a finals de juliol quan Joshua Brand, creador de la mítica sèrie Doctor en Alaska, donarà el sus a Sa Trencadora amb el taller Artesania i imaginació: escriu el que saps i allò que vols veure, dirigit a creadors que vulguin explorar com es transforma una idea en una història a través de tècniques com el 'temps de somni'. “Estam molt il·lusionats amb aquest primer taller, que ha estat possible gràcies a la col·laboració amb l’Atlàntida Film Fest”, conta Miró, “i que serà una oportunitat única per aprofitar el mestratge d’un guionista tan rellevant com Brand”. Seran quatre dies de taller i de les 12 places que se n’ofereixen encara en queda alguna de lliure. 

A l’espera que arribi la jornada en què obrin definitivament les portes, el pròxim 23 de juliol, Miró espera que Sa Trencadora sigui un espai “des d’on crear comunitat”. “Jo m’he hagut de desplaçar moltes vegades per aprendre, com a dramaturg, i per a mi va ser molt important quan, amb Joan Arrom de director del teatre Principal, va venir Sanchis Sinisterra a fer un taller. Allò va ser molt important pels que ens consideràvem dramaturgs en aquell moment a Mallorca, ens vàrem posar cara i ens vàrem obrir a noves tècniques d’escriptura dramàtica que després hem anat incorporant”, reflexiona l’autor de peces com Mar de fons, Diari d’una miliciana o La claror. “Per a mi aquell va ser un moment de ruptura, en l'àmbit professional, i el tenc molt present. Tant de bo aconseguim també oferir-ne aquí, a Sa Trencadora”, finalitza.

stats