Balears05/10/2016

Terraferida denuncia el major abocament il·legal de residus a Mallorca

La majoria de les runes podria provenir de les obres del centre comercial FAN-Mallorca Shopping

Jaume Vinyas

PalmaFins a dos metres de runa acumulats en un espai que ocupa set hectàrees. El col·lectiu ecologista Terraferida ha denunciat el que podria ser l'abocament il·legal de residus més gran "per volum i extensió" de la història de les Illes, en una zona protegida. Es tracta d'un indret conegut com a Son Olivaret, als afores de Palma. L'àrea destruïda forma part de l'Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI) del barranc de Son Gual-Xorrigo, protegida des de 1991. Segons diversos veïns, bona part dels residus provindrien de l'excavació i construcció del centre comercial FAN-Mallorca, recentment inaugurat.

Segons els càlculs del col·lectiu, a la finca s'hi podrien haver abocat entre 75.000 i 100.000 metres cúbics d'enderrocs, l'equivalent a entre 3.700 i 5.000 camions.

Cargando
No hay anuncios

FAN-Mallorca ho nega

Fonts del centre comercial han assegurat a l'ARA Balears que "sota cap circumstància" han tingut coneixement del suposat abocament i s'han compromès a facilitar la informació que ho confirmi. Asseguren que tot el procés ha estat regulat i ha rebut la certificació de B.R.E.E.A.M., un dels líders mundials en matèria d'assessorament sobre la construcció sostenible d'edificis.

Cargando
No hay anuncios

Els veïns de la zona han explicat a Terraferida que Agents de la Conselleria de Medi Ambient van visitar la zona el juliol de 2015 i que, posteriorment, els explotadors de la zona van sol·licitar un "canvi de cultiu" amb l'objectiu de fer passar per canvi de cultiu un abocament de residus extraordinari, que ha substituït la vegetació per una enorme capa de residus. Segons el col·lectiu, el propietari ha estat escampant terra darrerament sobre els residus, per intentar "tapar" el desastre ambiental, que podria ser considerat un delicte greu.

La polseguera semblava fum

Cargando
No hay anuncios

Des de la Conselleria, han confirmat a aquest mitjà que l'estiu de 2015 agents de medi ambient van anar a la finca en resposta a un avís de fum. Els tècnics van comprovar, amb sorpresa, que no hi havia foc, sinó que la polseguera provocada pels camions que abocaven residus era tan forta que semblava fum, des de lluny. La Conselleria admet que els agents van aixecar una acta però que no varen paralitzar l'abocament en aquell precís moment "perquè durant la legislatura anterior se'ls havia dit que no eren ningú per paralitzar obres.

Finalment, l'abocament es va paralitzar el setembre de 2015, després de demanar-ne un informe al servei jurídic. Poc després, s'aixecà una segona acta perquè es va comprovar que s'havia remogut terra per aplanar-la. Segons el relat de la Conselleria, els agents van anar a parlar amb els promotors de FAN-Mallorca i aquests van al·legar no saber-ne res.