Balears02/12/2016

La Reforma, un idil·li amb la cultura en ple centre comercial

L’emblemàtic bar, tancat el 1986, ha acabat convertit en una franquícia de calçat

M. Barceló

ManacorLa Reforma, al centre de Manacor, fou tot un símbol a principis del segle XX. Un centre d’oci relacionat amb el beure i el bon menjar, però que també esdevingué un casal cultural i polític: baluard dels reformistes fins que la República fou enderrocada, el 1936. Poc abans, morí l’ànima del popular bar, Pep Cubells (1933). I el seu germà Joan se’n va fer càrrec fins que es jubilà. Després, quatre dels nou fills de Pep (Joaquim, Pep, Francesc i Joan) continuaren amb el negoci. Joan Cubells, ara de 85 anys, en fou el darrer propietari. Instaurat el franquisme, La Reforma hagué de canviar de nom: Bar España, a efectes administratius. Per a la gent continuà sent La Reforma, fins que, el 1986, Joan rodà clau i va vendre el local a Caja Postal per agafar una administració de loteria al carrer de Peral, a 30 metres del bar, allà on passà més de mitja vida.

En la memòria col·lectiva

La Reforma, a la cantonada entre carrer de Bosch i el de Peral, a dues passes de la plaça de la Bassa, tingué biblioteca i era el punt de trobada de la gent que feia negocis, el lloc on se seguien els resultats del futbol, especialment del Manacor; i també on els pasquins dels cinemes de la ciutat hi lluïen les seves estrenes. Joan Cubells i la seva dona Jerònia tenen cura, avui, de les fotos d’aquella època. “No tancàrem mai”, recorden. “Treiem la tele fora, i tot el barri venia a veure-la”.

Cargando
No hay anuncios

La dictadura no aconseguí esborrar-li el nom del bateig popular. “S’hi feien actes culturals. Vingué Pau Casals a tocar-hi en una ocasió. Jo no hi vaig anar”, conta Jerònia . La Reforma anava colze a colze amb L’Agrícola, Can Tomeu, El Rosari i el Bar Turisme, entre d’altres. Avui, l’antic bar acull una franquícia de sabates.