Balears04/02/2015

Que heu vingut a veure la neu?

Dia de fred i neu. Certament la meteorologia afecta les nostres vides, i més si es tanquen carreteres, ports o aeroports. Però d'un temps ençà, observ com els mitjans de comunicació omplim minuts o planes amb informacions d'aquest estil, fins a límits preocupants.

Les planes web aporten als mitjans una informació molt valuosa. Ens diuen què i quant de temps es mira cada contingut. I no ens equivocam si apostam per una carretera nevada. Es disparen les visites. Segurament per aquest motiu, els informatius de televisió també magnifiquen fins a l'extrem la pluja, el vent o el fred, fenòmens que, no ho oblidem, són propis de l'hivern, i per tant no haurien d'ocupar tant d'espai, més enllà d'explicar-los a ells i les seves conseqüències.

Cargando
No hay anuncios

Com més gran és la cadena, especialment les públiques, més nombre de corresponsals enllaça, amb inacabables directes, tots idèntics, amb el periodista gelat de fred i explicant el mateix que l'anterior. Aquesta cultura de sobredimensionar les informacions del temps, quan resulta que la mateixa cadena té un espai propi per a la qüestió, mereix una anàlisi en profunditat.

Perquè resulta que si el que interessa és fomentar que el ciutadà observi el seu entorn, conegui el que passa, i promoure el seu esperit crític, igual que s'informa durant hores de la pluja o les ventades, també podrien dedicar els informatius públics el seu temps a il·lustrar els impactes territorials que tenen determinades obres públiques, o els fondejos sense control a les platges per part dels iots. O, posats a mirar prim, podrien també aportar les dades i les històries humanes que hi ha darrere els desnonaments.

Cargando
No hay anuncios

El temps interessa molt als espectadors. Per això ja tenen una secció cada vegada més acurada, amb mapes i tot tipus de detalls. Però interessa el temps perquè interessa l'entorn, el que passa i el que passarà, la vida en definitiva. Dedicar tants recursos a un sol aspecte de la realitat i tan pocs a uns altres és tractar la gent de beneita.

La mirada dels informatius públics és especialment esbiaixada, i s'aposta més per l'entreteniment que per altra cosa. És cert que si un no vol pensar, uns quants editats de fonts Ufanes i la mar copejant un port són magnífics recursos. Però tot allò que s'allarga una vegada dit que fa mal temps i llistar els ports tancats, sona més a farcit superflu que a informació. Basta veure les preguntes i les respostes amb les quals ens castigaran alguns programes aquests dies. A la imatge es veu una família que juga amb la neu. S'acosta el micròfon i se sent la pregunta: "Que heu vingut a veure la neu?". Idò així anau bé televidents. Si el que volíeu era neu, heu triat bé la cadena.