Balears19/10/2017

Entre un 10 i un 20% del PIB de l'Estat prové de diner negre resultant d'alguna activitat delictiva

El Col·legi d'Advocats de les Illes Balears acull unes jornades sobre la prevenció i la repressió del blanqueig de capitals

Anna Schnabel

PalmaÉs difícil conèixer amb exactitud les xifres de doblers que es volen ocultar, però entre el 10 i el 20% del PIB de països que desenvolupen una activitat econòmica similar a la d’Espanya prové de diner negre resultant d’alguna activitat delictiva. Ho ha explicat aquest dijous horabaixa Jesús Pellón, president de la subcomissió de Prevenció de Blanqueig de Capitals del Consell General de l’Advocacia Espanyola. "El negoci immobiliari és el que tradicionalment més s’ha utilitzat per a això", ha afegit.

Si bé "Espanya és un dels països on més cal controlar el delicte de blanqueig de capitals", és també un dels delictes "més mal vistos" per la nostra opinió pública perquè "presuposa la comissió d’un altre delicte subjacent que mostra la pitjor cara de la humanitat", ha subratllat Pellón, referint-se al terrorisme, el tràfic de persones, la prostitució, l’organització criminal i el narcotràfic.

Cargando
No hay anuncios

El paper de l'advocat

Quin és el paper de l’advocat en el blanqueig de capitals? Aquesta és, precisament, la clau de la cinquena edició de les jornades sobre prevenció i repressió del blanqueig de capitals, que tenen lloc dijous i divendres al Col·legi d’Advocats de les Illes Balears (ICAIB) i que han reunit 250 professionals. Pellón ha exposat que els advocats poden ser grans coneixedors d’aquests delictes, si bé l’encaix entre el “secret professional” dels advocats i la normativa vigent en matèria de blanqueig de capitals, que els insta a denunciar certes conductes delictives dels seus propis clients, presenta problemes jurídics i ètics.

Cargando
No hay anuncios

Precisament, la intervenció de la presidenta del Consell General de l’Advocacia, Victòria Ortega, que ha inaugurat l’esdeveniment, ha anunciat que es prepara una llei per garantir el secret professional dels clients, ja que consideren que la llei europea entra en conflicte amb el dret de defensa dels ciutadans i ha criticat que l’Estat descarregui la seva responsabilitat de perseguir el blanqueig de capitals en els advocats.

"És innegable que les activitats que s'amaguen rere el blanqueig de capitals sacsegen els fonaments de l'Estat de Dret, ja que les seves conseqüències es tradueixen en una retallada dels drets econòmics, socials i culturals de les persones i la minva de les garanties democràtiques", hi ha afegit Ortega.

Cargando
No hay anuncios

Les jornades han estat encapçalades per les conferències de Julián Sánchez, magistrat de la Sala Segona del Tribunal Suprem, i José Ramón Navarro, president de l'Audiència Nacional.