Balears19/11/2014

Les Illes obtenen tres noves estrelles Michelin

Can Dani, a Sant Ferran de Formentera, i l'Andreu Genestra i el Simply Fosh, a Mallorca, són els restaurants que han obtingut la distinció

Efe

MarbellaEls restaurants Can Dani, a Sant Ferran de Formentera; l'Andreu Genestra, a Capdepera, i el Simply Fosh, a Palma, s'han convertit en els tres nous restaurants que apareixeran a la Guia Michelin Espanya & Portugal 2015 amb una estrella a les Illes. Espanya no ha aconseguit incorporar cap nou restaurant a l'olimp dels triestrellats per la Guia Michelin, un selecte club que es manté amb vuit membres, però Aponiente (El Puerto de Santa María, Cadis), del xef Ángel León, ha aconseguit la seva segona estrella.

La Guia Michelin Espanya & Portugal 2015, que s'ha presentat avui a Marbella (Màlaga), ha reconegut, a més, la cuina creativa de les noves generacions amb la concessió de la primera estrella a 19 establiments, la qual cosa demostra el vigor de l'alta cuina creativa a l'Estat i les seves possibilitats de futur.

Cargando
No hay anuncios

La prestigiosa guia vermella ha atorgat la segona estrella al restaurant Aponiente (El Puerto de Santa María, Cadis), un merescut reconeixement a la innovadora cuina d'Ángel León, conegut com el xef de la mar per les seves elaboracions amb peixos humils i amb plàncton, ingredient per al qual ha aconseguit la catalogació com a nou aliment perquè sigui comercialitzat.

Espanya té, per tant, vuit restaurants amb estrella Michelin –Akelarre (Sant Sebastià), Arzak (Sant Sebastià), Azurmendi (Larrabetzu, Biscaia), Diverxo (Madrid), El Celler de Can Roca (Girona), Martín Berasategui (Lasarte, Guipúscoa), Quique Dacosta (Dénia, Alacant) i Sant Pau (Sant Pol de Mar, Barcelona)–, 18 biestrellats i 143 amb una estrella.

Cargando
No hay anuncios

Precisament, Juan Mari Arzak celebra el 2014 els 25 anys amb tres estrelles Michelin, per la qual cosa va ser ovacionat pels prop de 300 convidats a la gala duita a terme al marbellí hotel Los Monteros.

Madrid és la ciutat espanyola amb més noves incorporacions al grup d'una estrella, encara que perd la seva Zalacaín, el primer restaurant de la comunitat que va aconseguir les tres estrelles. S'ha retirat l'estrella a vuit establiments, la majoria per cessament d'activitat o tancaments provisionals per reformes, excepte Zalacaín, L'Aliança d'Anglès (Girona) i Bal d'Onsera (Saragossa).

Cargando
No hay anuncios

Els nous restaurants amb una estrella són Albora, DSTAgE, La Cabra, Punt MX i Montia, a la comunitat madrilenya; Aizian i Elkano, al País Basc; Pakta, a Catalunya; Andreu Genestra, Simply Fosh i Can Dani, a les Illes Balears; El Retiro, a Astúries; Nova, a Galícia; i La Lobita i Refetor, a Castella i Lleó.

Completen la llista Casa Manolo, al País Valencià; El Carmen de Montesión, a Castella-la Manxa; Kazan, a les Canàries; i Tatau Bistro, a Aragó.

Cargando
No hay anuncios

En no concedir la tercera estrella a cap restaurant espanyol el 2015, la Guia Michelin trenca la tendència dels darrers dos anys, ja que el 2013 varen ser triestrellats l'Azurmendi d'Eneko Atxa i Quique Dacosta Restaurant, i el 2014, Diverxo de David Muñoz.

Tot i que no hi ha hagut altes en aquest apartat, no s'ha retirat cap "macarró" -com es coneixen en l'argot les estrelles- ni als triestrellats ni als biestrellats, fet que demostra que mantenen la seva cuina "de nivell excepcional" que "justifica el viatge" per degustar els seus plats en el cas dels primers, i "excel·lent", per la qual cosa "val la pena desviar-se", els segons.

Cargando
No hay anuncios

Per això, tant el basc Martín Berasategui com la catalana Carme Ruscalleda continuen sent, amb set "estrelles" cadascú repartides en diversos restaurants, els espanyols amb més reconeixements de la guia vermella.

Sens dubte, el més exultant de la gala ha estat el gadità Ángel León, l'únic espanyol que rep en aquesta edició la segona estrella. Un colofó excel·lent per l'actual etapa d'Aponiente, que canviarà el seu petit local d'El Puerto de Santa María per un altre nou més espaiós, situat en un antic molí mareal amb dos segles de vida, l'any vinent.

Amb aquesta nova edició de la Guia Michelin, Catalunya es manté com la comunitat amb més restaurants amb estrelles, amb 50, seguida del País Basc (21), comunitat de Madrid (16), el País Valencià (14), Galícia (12 ), Andalusia (9), Astúries i Balears (8 cadascuna), Castella-la Manxa (6), Aragó, Castella i Lleó i Cantàbria (5), i Canàries i Navarra (3 cadascuna).

El segueixen la Rioja amb dues, i Extremadura i Múrcia amb una cadascuna.

També Portugal, que continua sense tenir un triestrellat i amb 14 restaurants amb "brillantor", suma un nou dues estrelles, el Belcanto de José Avillez a Lisboa, a més de dos nous amb una: Pedro Lemos a Foz do Douro (Porto) i Sao Gabriel a Almancil (Faro)