Balears13/11/2013

Una família mallorquina lluita a internet contra una obligació medieval

La parella ha posat en marxa una petició via Change.org després que "una marquesa" els reclamàs 1.800 euros per una casa heretada

ARA Balears

PalmaUna parella mallorquina ha decidit lluitar a través d'una petició a Change.org per l'abolició d'una obligació medieval amb què, segons expliquen, "una marquesa" pretenia cobrar-los 1.800 euros d'una finca que ni tan sols era seva, just perquè en el passat havia estat de la família noble. Segons Beatriz Garcia i Xus Sastre l'home va heretar la casa i la parella en va comprar la part del germà, però un bufet d'advocats els va exigir 1.800 euros "com a pagament de l'alou", un 2% del valor de la transacció.

Segons el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans 'alou' significa "propietat territorial lliure i exempta de tota càrrega i dret senyorial". És una figura que es contraposa al feu, però per aconseguir tenir la finca lliure de càrregues podia ser necessari pagar una quantitat determinada -fins i tot en espècies-, entre més obligacions. Tot i que aquest deure vers els propietaris de la terra -els nobles i, al seu torn, el rei- estava generalitzat en l'època medieval, ve del dret romà. En l'evolució del dret fins a l'actualitat encara es conserven algunes d'aquestes càrregues feudals sobre terrenys i finques i en alguns casos fins i tot s'haurien de pagar en gallines.

Cargando
No hay anuncios

La família Sastre-Garcia se'n va poder salvar, segons que expliquen, perquè en l'anterior transacció la família noble no va reclamar l'obligació i, per tant, va prescriure. Però a més afegeix que el despatx d'advocats de la noble els reclamava un 2% del valor de la transacció quan, en teoria, només es podia exigir sobre el valor de la terra. Tot i que se'n varen sortir sense pagar Beatriz Garcia va quedar prou indignada per posar en marxa la recollida de suports a través d'internet en què reclama al Parlament que aboleixi la figura de l'alou, "un dret feudal vigent en el segle XXI".