Balears09/09/2017

Empobriment i substitució

No hem sabut mantenir aquest esperit i hem venut l’ànima a tot allò que ha vingut de fora, mentre relegàvem el llegat culinari dels nostres ancestres

Miquel Calent

CuinerLa Terra es desplaça a més de 1.600 km/h dintre el moviment de rotació i supera els 100.000 km/h pel que fa a la translació. Si estau llegint aquestes lletres plàcidament asseguts a la vostra butaca preferida i no notau aquesta vertiginosa rapidesa és perquè la velocitat, com tantes altres coses, és una qüestió de percepció i de perspectiva. El component subjectiu de la sensació d’aquesta magnitud vectorial porta implícita la dificultat per calibrar-la de manera idònia. Deia Aristòtil que la virtut resideix en el centre perquè els extrems pateixen defectes similars; com aquella sensació que tenim quan anam en cotxe: tant posen en perill als altres els que van massa aviat com els que ho fan excessivament a poc a poc.

Som un poble que s’ha conformat a barrejar i integrar totes aquelles civilitzacions que han passat per la nostra terra. Podríem dir que la nostra rica i polièdrica essència té un poc de cada poble amb el qual hem interaccionat i un tot de cap d’ells. La cultura popular, tal vegada l’única que de veritat existeix, és un element orgànic que no creu en encotillaments ni mandangues, i al llarg dels segles s’ha anat guarnint amb un degoteig constant de gent, costums i influències, fins a esdevenir un fet incommensurablement positiu per al nostre valor cultural, perquè fins ara tot això ha significat suma. El context actual és diferent: hem passat de l’enriquiment i l’assimilació a l’empobriment i la substitució; la clau de volta per a aquest fenomen és la velocitat.

La llengua, un element cultural prou important per la seva càrrega simbòlica i emocional, pot servir per escenificar la realitat actual. Fa tot just vuitanta anys -un sospir, en termes històrics-, la pràctica totalitat de la població de les Illes s’expressava habitualment en la llengua pròpia d’aquesta terra; avui, més de la meitat dels habitants de les Balears no senten aqueixa parla com a seva, ni la utilitzen habitualment. Un atac d’aquesta magnitud i virulència no es pot veure mai tan sols com el fruit d’una interacció cultural i demogràfica; un fet com aquest només es pot entendre amb la perspectiva de l’intent d’anul·lació malintencionada d’un dels signes d’identitat d’un poble.

La nostra cuina ha viscut una realitat paral·lela a la resta de les manifestacions culturals pròpies. El nostre patrimoni mengívol va saber integrar dins la seva tradició costums i ingredients que vingueren de fora per quedar-hi per a sempre, sense que això representàs mai un problema. En les darreres dècades no hem sabut mantenir aquest esperit i hem venut l’ànima a tot allò que ha vingut de fora, mentre relegàvem el llegat culinari dels nostres ancestres a una depriment, humiliant, empobrida, rància, pobletana, folklòrica... caricatura culinària. Tal vegada ha arribat l’hora de viure l’avui, pensant en el demà i fora avergonyir l’ahir.

Cargando
No hay anuncios

Bacallà amb arròs de calamar i gerret

Racionam el bacallà i en retiram la pel amb cura que quedi ben fina. Coem el llom al forn a baixa temperatura, procurant que l’interior del peix quedi cuit, però fora ressecar-ne l’exterior. Feim un cruixent amb la pell rostint-la al forn; per evitar que es deformi, l’estiram enmig de dos papers i hi posam un pes a damunt. Feim un sofregit amb l’all, la ceba i la tomàtiga. Quan aquest sigui ben melós, hi afegim el calamar tallat petit. Justs després, hi tiram l’arròs i el coem banyant-lo amb un brou de peix i afegint, al final de la cocció, una picada d’all i julivert. Per fer la salsa, rostirem el gerret al forn fins que sigui ben daurat, llavors el cobrirem de brou de peix, un raig de vermut, unes pells de cítrics i ho farem bullir tot uns quinze minuts. Servim el peix damunt l’arròs, un cordó de brou de gerret i la pell cruixent a sobre. Bon profit!

Ingredients

Cargando
No hay anuncios

Llom de bacallà dessalat

Cap de bacallà

Calamar

Arròs bomba

Cargando
No hay anuncios

Gerret

Ceba

Tomàtiga

Alls

Cargando
No hay anuncios

Julivert

Brou de peix

Vermut

Taronja

Cargando
No hay anuncios

Llimona

Sal, pebre bo i oli d’oliva