DADES ACADÈMIQUES
Balears03/12/2016

Els alumnes de ciències, millors en llengües

A l’illa de Menorca és on es concentren els resultats més positius entre estudiants de Batxillerat

Martí Gelabert

PalmaEls alumnes del Batxillerat de Ciències són més bons en llengües que els d’Humanitats i Ciències Socials. En el cas del català, per exemple, s’arriben a situar 9 punts percentuals per sobre en nombre d’aprovats: a Ciències, superen l’assignatura el 83,5% dels estudiants, mentre que entre els d’Humanitats el percentatge se situa en el 74,5%. Ara bé, pitjor estan els d’Arts: els aprovats només són el 68,8%.

Aquestes són dades que recull el darrer informe realitzat per l’Institut d’Avaluació de Qualitat del Sistema Educatiu (IAQSE) i que retrata els resultats de l’educació del curs 2015/16. Per l’alumnat de ciències, la pitjor assignatura lingüística és, de fet, el català. El castellà és la llengua amb la qual surten més aprovats (86,2%), mentre que d’anglès són el 84,8%. En el cas dels estudiants d’Humanitats i Ciències Socials, la millor matèria d’aquesta tipologia també és el castellà. Ara bé, l’anglès davalla fins al darrer lloc (70,8% d’aprovats). Pel que fa al català, aproven el 77,1% dels estudiants. La llengua i la literatura catalanes agafen protagonisme en el Batxillerat Artístic. Tot i que el percentatge d’aprovats només arriba al 68,8%, és el més alt dins aquesta modalitat. El castellà se situa en el 67,7% i l’anglès, en el 62,8%.

Cargando
No hay anuncios

A Menorca, millors resultats

Si s’analitzen els resultats de l’IAQSE per illes, Menorca supera amb escreix les altres en gairebé totes les matèries. De fet, a primer curs, són els estudiants de Ciències els que tenen uns resultats més ajustats i equilibrats entre territoris. Per exemple, en el cas dels d’Humanitats i Ciències Socials, en 9 de les 10 matèries de modalitat Menorca treu més bons resultats. L’excepció és el català, que a les Pitiüses és un 0,1% millor, una distància ínfima. On sí que s’agafa més distanciament és en Llatí I: a Menorca suspèn només un de cada deu alumnes, mentre que a Mallorca, per exemple, en són gairebé tres. Ara bé, si miram els resultats dels alumnes de ciències, es mostra aquest equilibri. A Menorca són millors en només dues de les vuit matèries de modalitat (dibuix tècnic, amb un 90% d’aprovats, i física i química, amb un 82,8%). Les Pitiüses superen Menorca i Mallorca en cinc de les altres matèries, mentre que empata en matemàtiques (78,1% d’aprovats) amb Mallorca. En el Batxillerat Artístic, els alumnes menorquins només treuen pitjors resultats en història del món contemporani.

Cargando
No hay anuncios

Un resultat detectat per l’IAQSE i que preocupa a Educació és el de les matemàtiques. Sens dubte, el principal entrebanc dels alumnes de Batxillerat. En Humanitats i Ciències Socials té el percentatge més baix d’aprovats (68,5%) de les matèries de la seva modalitat, com en el científic (77,8%).

Les al·lotes superen els al·lots

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les classificacions que recull l’IAQSE és la comparativa de resultats entre al·lotes i al·lots. Les dades són taxatives: el percentatge d’aprovats de l’alumnat femení és més alt en totes les assignatures que el masculí, sigui quina sigui la modalitat d’estudis. Els resultats més explèndids els treuen en filosofia: aproven el 91,7% de les estudiants. Dibuix tècnic (91,2%) o llengua castellana (90,9%) són les altres matèries en què destaquen. Totes aquestes dades es refereixen a primer curs. Si posam la lupa damunt els resultats de segon, el dibuix tècnic continua assolint un molt alt percentatge d’aprovades (96,3%) en la modalitat científica. Això sí, tots els al·lots que cursaren aquesta assignatura en la modalitat d’arts van aprovar.

Promoció i titulació

Cargando
No hay anuncios

El percentatge d’alumnes que passa de 1r a 2n (79,2%) i el d’alumnes que es titulen en finalitzar l’etapa (80,3%) són molt similars. Les al·lotes també obtenen percentatges més alts (en diferències de 6,9 punts en titulació, per exemple). La comparativa entre centres públics i privats és igualment notòria: dels privats, se’n titulen un 4,1% més que no els dels públics. Menorca lidera el rànquing i s’hi titulen el 90% d’estudiants.