TRANSPARÈNCIA
Balears 26/05/2017

El Govern confirma errades en els contractes menors de MÉS

Intervenció conclou que a Cultura fraccionaren indegudament

R. G.
3 min
El Govern confirma errades en els contractes menors de MÉS

PalmaL’informe de la Intervenció General del Govern ha conclòs que es va produir un fraccionament indegut dels contractes encarregats per la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports relatius als hàbits de consum culturals i a la seva repercussió econòmica.

L’organisme esmentat -que a petició de l’Executiu ha analitzat els sis contractes menors signats entre el març de 2016 i el març de 2017 per les conselleries de MÉS amb les empreses de Jaume Garau (excap de campanya de la formació)- assenyala que els dos contractes esmentats “coincideixen en la causa que justifica la necessitat de contractar”. Per tant, la seva divisió va ser “fictícia” amb l’objectiu d’eludir la publicitat corresponent.

D’altra banda, Intervenció també ha detectat que el procediment per contractar un estudi de satisfacció turística, en aquest cas per a l’Agència Balear de Turisme, no és adequat, ja que es va signar per 18.000 euros, encara que els contractes menors no poden arribar a aquesta quantitat. Tanmateix, en la nota de premsa remesa ahir, el Govern qualifica aquesta circumstància com a “errada en la tramitació administrativa” i deficiència “de menor entitat”. L’informe també sosté que en el contracte de serveis per a la diagnosi del teixit empresarial de les Illes Balears, encarregat per Vicepresidència del Govern, no es va fer un tràmit previ necessari per a “un ajust d’anualitats”, si bé destaca que es tracta d’una errada “esmenable” i que “l’omissió d’aquest tràmit no determina que no s’hagi tramitat l’expedient conforme a la legalitat vigent”.

També s’apunta que en el contracte menor de serveis per a la realització d’un estudi del públic de l’Orquestra Simfònica no es va tramitar la comunicació al Registre de Contractes Públics per a la seva publicació en la plataforma de contractació.

La resta, correcta

Així mateix, l’informe definitiu constata que “ els contractes analitzats tenen correctament determinat l’objecte, preu, crèdit i despesa”. Els interventors aprecien la tramitació substancialment correcta dels contractes de desenvolupament rural, satisfacció turística i teixit empresarial, dependents de les conselleries d’Innovació, Recerca i Turisme i de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. Les possibles repercussions judicials d’aquestes contractacions se substancien a la Fiscalia Anticorrupció, que els està investigant des que va esclatar la polèmica, arran de publicacions periodístiques que va encetar Diario de Mallorca.

Tranqui·litat a MÉS

Des de MÉS es mostraren convençuts que aquest informe situa les irregularitats comeses en les contractacions a simples “errades administratives” i en tot cas “solucionables” en aquest àmbit. La coalició assegura que d’aquests errors no se’n derivarà “cap conseqüència penal”.

Les notícies que van anar apareixent van originar la tempesta política més intensa de les que ha viscut el pacte d’esquerres des de l’inici de la legislatura. La presidenta del Govern, Francina Armengol, forçà la dimissió de la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu -la segona que ocupava el càrrec després de la dimissió, un any abans, d’Esperança Camps. Amb Mateu van haver de partir els alts càrrecs implicats en els contractes: el director general de Cultura, Jaume Gomila; la directora-gerent de l’Orquestra Simfònica, Mar Rescalvo, i el secretari general, Xavier Bacigalupe. Arran d’aquella crisi, MÉS també va deixar caure el director general de Transparència, Miquel Gallardo, i el gerent de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Josep Ramon Cerdà. A més, Podem continua demanant la dimissió del vicepreseident Biel Barceló, a qui consideren responsable màxim dels contractes.

stats