Societat 16/07/2019

Aquests són els requisits que haurà de complir la cursa de bous anunciada per al 9 d'agost

L'empresa promotora, Funtausa, assegura que "acatarà la normativa" rigorosament

Alba Tarragó
2 min
Imatge de la darrera correguda de bous del 2017.

PalmaEl Coliseu Balear anuncia des d'aquest dilluns a la seva web una cursa de bous per al proper 9 d'agost, malgrat les restriccions encara vigents de la Llei de toros balear. Respecte d'aquestes condicions, l'empresa promotora Funtausa assegura que "acatarà la normativa" rigorosament i que presentarà la declaració de responsable per poder portar a terme l'esdeveniment.

Aquest document és el requisit principal que els promotors han de presentar a l'Ajuntament de Palma de manera prèvia a la realització de la cursa. Segons la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, "la declaració se sol entregar entre una setmana i cinc dies abans que es dugui a terme", però encara no tenen "constància que hagin presentat cap informació que es farà la corresponent correguda".

L'empresa tampoc ha revelat quan preveu posar-se en contacte amb Cort ni ha posat a la venda les entrades corresponents. De moment, el Coliseu Balear anuncia a la seva pàgina web que els abonaments es podran comprar a partir del 22 de juliol. En cas que tot estigués en ordre, aquesta seria la primera correguda de bous que es faria a Palma en dos anys, després de la darrera, que va ser el 2017.

El Consistori serà l'ens que recollirà la declaració i iniciarà el procés d'inspecció i vigilància, actuant com a nexe entre les institucions responsables de fer complir la normativa. En aquest sentit, Neus Truyol apunta que l'única competència de la seva àrea és assegurar-se que "les infraestructures de la plaça de toros siguin segures". Des de Cort informen que "fa dos anys s'hi varen fer inspeccions i, després de notificar quins eren els problemes, es varen solucionar les incidències". D'aquesta manera, les instal·lacions estarien habilitades per acollir un esdeveniment d'aquestes característiques. A més, el Coliseu Balear disposa d'una llicència permanent per fer curses de bous.

Una altra de les qüestions que s'han de complir és el control antidopatge. Des de la Conselleria d'Afers Socials i Esports assenyalen que això s'ha de declarar a l'Agència Espanyola de Protecció de la Salut de l'Esport (AEPSAD), que depèn del Ministeri de Cultura i Esports.

Per tal de garantir la seguretat, Cort assenyala que a la plaça de toros també ha d'haver-hi una infermeria fixa que proveeixi assistència sanitària i s'ha de disposar d'una ambulància per cada 1.000 espectadors. En aquest cas, qui hauria d'ocupar-se que això es compleix seria la Conselleria de Salut i Consum. Pel que fa a l'animal, la Regidoria diu que "els promotors hauran de proveir un veterinari".

Hi queda també prohibida l'entrada a menors de 18 anys i la venda d'alcohol dins el recinte, aspectes dels quals s'encarregarà la Policia Nacional, segons afirma el Consistori. Finalment, s'ha de ratificar que la plaça és d'accessibilitat universal, mesura per la qual hauria de vetlar l'Àrea d'Infraestructures de l'Ajuntament de Palma.

Cal recordar que fins que l'organització no interposi la declaració, les institucions no podran efectuar les comprovacions corresponents. Amb motiu d'aquest anunci, l'Ajuntament de Palma ha dit que continuarà "exigint a l'Estat i al Congrés eliminar la declaració d'interès cultural de les corregudes de toros".

stats