Societat 21/12/2018

'Quedam a Son Busquets?' i 'Teixim Son Busquets' guanyen el primer premi del concurs dels Joves Arquitectes

El jurat del certamen ha avaluat 62 propostes diferents que plantegen un futur per a l'antic quarter militar

Aina Riera Serra
3 min
Antic quarter militar de Son Busquets

PalmaEl Cafè Tertúlia de Palma va acollir dijous capvespre la resolució del concurs Explotam Son Busquets, organitzat per l'associació Joves Arquitectes de Mallorca. Les propostes guanyadores del certamen varen ser 'Quedam a Son Busquets?' i 'Teixim Son Busquets' que varen rebre un premi de 500 euros cada un.

El jurat, compost per tretze membres de la societat civil i de perfil divers, va valorar aquests dos projectes. D'una banda, 'Quedam a Son Busquets', de Miquel Ramon i Maria del Mar Amengual, ha estat premiat perquè parteix del mòdul estructural de les naus existents com a element de disseny dels nous edificis que han d'allotjar el programa d'usos previst al PERI i juga amb la geometria de les cobertes inclinades, amb l'objectiu de difuminar els límits entre el que ja hi ha i les futures edificacions. Segons el jurat, aquesta proposta assoleix un paisatge urbà amb caràcter propi i identificable a partir de posar en valor el que hi ha.

Projecte de 'Quedam a Son Busquets?'

El disseny dels nous volums té en compte el vent i el sol per establir les mides de les noves peces en alçada, i reutilitza el marès dels enderrocs per construir les ampliacions de les naus existents.

D'altra banda, 'Teixim Son Busquets', dissenyat per Carles Marquès Barceló, també va ser premiat perquè, segons els membres del jurat, "construeix amb senzillesa formal un cinturó perimetral a partir d'una única tipologia d'habitatge plurifamiliar que també permet allotjar tot el programa previst al PERI, tot conservant la major part de les naus". La proposta ha estat valorada positivament perquè aconsegueix una transició entre la ciutat i l'edificació de nova planta amb la solució de mantenir la secció i les alçades dels carrers, cosa que garanteix la integració i la continuïtat sense provocar un trencament urbanístic. Aquesta estratègia permet utilitzar les naus i els espais lliures entre ells per a equipaments i espais verds. Ambdós projectes mantenen el pati d'armes de davant l'hangar com gran espai públic.

Els altres premis varen ser per a Aina Roca i Robert Comas, pel seu treball 'Cronos', i 'La felicitat dels comuns', de Julia Cachenski i Maria Estelrich. El tercer millor treball ex aequo va ser per a 'I si...', de Jaume Mayol i Irene Pérez (Ted' A Arquitectes).

L'associació Joves Arquitectes de Mallorca ha subratllat que aquest concurs té com a objectiu triar quines idees serien més interessants de cara a presentar a l'Ajuntament, però assegura que tots els projectes premiats configuren un relat comú i aposten per un mateix model de ciutat. Carles Oliver, un dels impulsors de la iniciativa, explica que a diferència dels concursos habituals, que tenen com a finalitat encarregar una obra, "aquí es tractava de fer una selecció de possibles intervencions que proposen una Palma millor". Per aquest motiu, explica, el veredicte del jurat, més que seleccionar un guanyador, ha volgut atorgar el major nombre possible de premis per disposar d'un ampli ventall de solucions que configuren una nova mirada de ciutat.

Entre els membres del jurat hi havia Ramon Bosch, arquitecte de prestigi nacional, premi FAD d'Arquitectura 2015, Toni Martínez, doctor en ecologia, Margalida Mestre, geògrafa, doctora amb la tesi 'Ciutat i territori a Mallorca', la urbanista Aina Soler, l'actriu Clara Ingold i el director d'IB3, Andreu Manresa, entre d'altres.

Alguns dels membres del jurat del concurs de Son Busquets

Els Joves Arquitectes varen organitzar un debat col∙lectiu amb les propostes més valorades i es va exposar que l'objectiu principal del concurs era modificar el PERI de 2011. Així, s'han atorgat dos primers premis ex aequo a dos projectes que presenten una proposta urbana completa que demostra la viabilitat de la modificació.

Son Busquets és la caserna militar en desús des de l'any 2000 que hi ha entre la carretera de Valldemossa i la de Sóller. Té una superfície de 110.000 m2. Les tàpies exteriors no deixen veure les instal·lacions al conjunt de la població civil, i per tant es desconeix el valor dels 25.000 m2 d'edificacions existents que té previst tomar el Pla Especial de 2011 d'imminent aprovació.

Els Joves Arquitectes de Mallorca recorden que si no es canvia el PERI, pendent d'aprovació definitiva, redactat ara fa ja deu anys, s'hi podrien construir 831 habitatges de protecció oficial, així com també diferents equipaments docents, esportius i culturals. Els JAM asseguren que no estan en contra de la construcció d'habitatges protegits, però demanen que es faci atenció també en com es fan, a més de tenir en compte l'opinió i les propostes dels ciutadans.

stats