Societat 16/09/2020

Un possible minihuracà mediterrani posa en alerta Grècia

La borrasca generarà ratxes de vent que poden superar els 130 km/h i pluges de més de 200 l/m2

Miquel Bernis
2 min
Així es veu aquest matí de dijous la borrasca en formació

BarcelonaGrècia rebrà avui l'efecte d'una pertorbació poc habitual i, de fet, és possible que s'acabi tractant d'un dels anomenats minihuracans mediterranis o medicans (barreja dels termes Mediterrani i huracà), unes pertorbacions que es formen a latituds mitjanes però que tenen característiques molt semblants a les de les borrasques tropicals que s'acaben convertint sovint en huracans.

Gairebé tots els models de previsió apunten a una situació que generarà ratxes de vent superiors als 110 km/h, i alguns fins i tot dibuixen escenaris amb cops de vent que puguin fregar els 150 km/h. La pertorbació s'ha format entre el sud d'Itàlia i Grècia i afectarà sobretot l'oest d'aquest últim país, en concret les illes Jòniques i el Peloponès, on el servei meteorològic de Grècia té actius avisos de perill del nivell més alt.

Més enllà del vent i la situació marítima, la borrasca es preveu que causi acumulacions de pluja d'entre 100 i 200 l/m2 en molts d'aquests indrets, fins i tot superiors als 200 l/m2 en algun cas. Alguns models de previsió avui fan pensar que la resta de Grècia podria quedar més al marge dels efectes de la borrasca, que després d'entrar per l'oest del país es podria acabar desviant cap al sud.

L'Observatori Nacional de Grècia ja anomenat la pertotbació Ianos, però és possible que també en trobeu referències amb el nom de Cassilda, perquè el grup de meteoròlegs amateur Mediterranean Cyclone Center, que fa el seguiment d'aquest tipus de borrasques específic, ha posat aquest nom a la pertorbació seguint una llista de noms que ells mateixos han creat.

Alguns investigadors apunten que podria acabar sent la borrasca més semblant a un huracà que s'hagi format mai al Mediterrani des que es tenen dades. Fins ara el fenomen més semblant a un huracà al Mediterrani va ser la tempesta tropical Rolf, que el 2011 va causar dotze víctimes mortals a França, Itàlia i Suïssa. Rolf va fer que per primer cop l'agència nord-americana NOAA fes el seguiment d'una pertorbació amb característiques tropicals al Mediterrani.

Fa ben pocs dies la possibilitat d'una borrasca amb característiques tropicals va planar sobre el nostre àmbit i el Meteocat fins i tot va emetre una nota, dilluns passat, explicant la possibilitat que s'arribés a formar un “petit cicló mediterrani gairebé tropical” a tocar de les Balears. Al final la borrasca no es va acabar formant. Amb un Mediterrani cada cop més calent, tot fa pensar que la formació d'aquesta mena de pertorbacions serà cada vegada més habitual.

Ara mateix l'anomalia de temperatura al Mediterrani supera els tres graus en molts sectors, sobretot del nord de la regió marítima, segons dades del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani. Això vol dir que en molts punts la superfície del mar està tres graus més calenta del que seria habitual. La temperatura mitjana del Mediterrani se situa en valors rècord actualment, amb dades des del 1982.

Temperatura mitjana del Mediterrani comparada amb anys anteriors
stats