Salut
Societat 26/08/2022

Una polipíndola redueix la mortalitat en un 33% dels infarts

L'equip de Valentí Fuster simplifica la medicació del cor i afavoreix que els pacients segueixin millor el tractament

ARA
2 min
Valentí Fuster

BarcelonaUn tres en un: una polipíndola composta per tres medicaments de baix cost redueix les complicacions cardiovasculars després d'haver patit un infart de miocardi i aconsegueix disminuir-ne la mortalitat en un 33%. El fàrmac, desenvolupat pel Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC) i la companyia farmacèutica Ferrer, està actualment en la fase III de l'estudi, però mostra potencial perquè pugui ser part de l'estratègia per millorar la prevenció en els primers estadis dels símptomes, apunta el cardiòleg Valentí Fuster, al capdavant del grup de recerca des de fa més d'una dècada.

La polipíndola combina en una sola dosi els tres principis actius que se subministren als pacients infartats: l'àcid acetilsalicílic —aspirina per prevenir els coàguls—, l'estatina —per controlar el colesterol— i el ramipril —un inhibidor de l'enzim ECA per tenir controlada la tensió arterial—. Durant una mitjana de tres anys el medicament es va testar en 2.499 malalts —el 31% eren dones— de sis països europeus, amb una mitjana d'edat de 76 anys i més de la meitat amb antecedents de tabaquisme i diabetis.

No tots els participants van rebre la mateixa fórmula, sinó que a una part se'ls va subministrar la polipíndola amb composicions diferents, tenint en compte les seves particularitats, i a l'altra se'ls va continuar donant els tres principis actius per separat. Acabat l'estudi, els problemes cardiovasculars van ser menys freqüents en el primer grup (9,5%) que en els que van seguir el pla mèdic convencional (12,7%). L'equip de Fuster assenyala, però, que la gran revolució de la seva píndola és que la incidència de la mort va disminuir en un terç: si entre els que van prendre la medicació habitual les baixes van ser 71, en els de la nova medicació van ser 48.

El resultat de la investigació s'ha publicat a la revista The New England Journal of Medicine aprofitant que aquests dies es fa a Barcelona el Congrés Europeu de Cardiologia. Per al cardiòleg català, són conclusions "molt espectaculars i per primer cop mostren que la polipíndola aconsegueix reduccions clínicament rellevants en les complicacions cardiovasculars recurrents", és a dir, l'infart de miocardi no mortal, l'ictus o la revascularització urgent. Pel que fa als efectes secundaris, els resultats són similars en els dos grups en estudi.

Més satisfacció

L'origen d'aquesta polipíndola es remunta a fa dues dècades. Els professionals van veure que la combinació i la suma de diferents tractaments provocava que un gruix molt important dels pacients incomplissin la pauta mèdica o directament l'abandonessin, així que van decidir buscar la manera de simplificar-la. Segons les conclusions de la investigació, el 74% dels que prenien la polipíndola complien fil per randa el tractament dos anys després, mentre que el percentatge es quedava en el 63% entre els que van continuar rebent les pastilles per separat. És el que s'anomena l'adherència al tractament i que a la llarga suposa un benefici econòmic perquè es redueixen les complicacions. "Com més fàcil és per als pacients seguir un tractament, més probable és que el segueixin bé. Aquest és el motiu que ens va dur a desenvolupar la polipíndola", assenyala Fuster.

Si bé l'aspirina ja fa anys que es desaconsella per evitar problemes cardiovasculars, en el que es coneix com la prevenció primària sí que s'ha demostrat que és una opció vàlida per evitar les complicacions posteriors a l'infart, en la prevenció secundària.

stats