Societat30/04/2016

“Les pintades s’han de llegir com el que són: crispació”

El GOB es reuneix per “avançar cap a la racionalitat”

C. Román

PalmaEl Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) percep la desafecció ciutadana des de fa un temps. Per ells, on s’ha fallat en tot el procés de turistització ha estat a focalitzar la nostra activitat en el turisme i l’establiment de regulacions que no han posat límits als recursos naturals. “Que no tenim aigua? Construïm dessaladores. I també quatre incineradores, perquè dues només són suficients durant l’hivern”, lamentà ahir la portaveu, Margalida Ramis, qui afegí que “no s’ha entès que les Illes, com les persones, tenen uns límits i que els hem superat”.

D’aquí ve, segons el grup ecologista, aquesta sensació que “el turisme se’ns ha escapat de les mans i ens ha desbordat”. La irritació, diuen, “s’està fent molt evident”, ja que ells, com a organització, durant el mes d’abril han rebut moltes queixes de ciutadans per problemes típics dels mesos d’estiu a les carreteres, platges i carrers”. Ramis explica que “encara que tinguem un nombre espectacular i rècord de turistes, la realitat és que no ha anat paral·lel al creixement, i la renda per càpita ha davallat”. Segons ella, les condicions dels treballadors són més precàries, fan més hores i es fa prevaler la mà d’obra barata.

Cargando
No hay anuncios

Quant a les pintades que ha patit Palma aquestes darreres setmanes, la portaveu del GOB afirma que “donar una lectura que les pintades són un acte vandàlic és una irresponsabilitat. S’han de llegir com el que són: un indicador de crispació social i una sensació d’irritació que ataca on sap que pot fer mal”. Ramis precisa que “aquestes no van dirigides al turista, sinó adreçades a la imatge turística que podem donar. Val mes abordar la situació que menysprear-la”.

“S’han de posar límits”

Cargando
No hay anuncios

Com que “són tantes les coses a les quals s’ha de posar solució”, el GOB es va reunir ahir a Bunyola amb una vintena de ciutadans perquè, des de la perspectiva de l’ecologisme social, es plantejassin els límits del turisme amb l’objectiu d’avançar cap a un model turístic basat en la racionalitat. En aquesta jornada es van abordar els aspectes socials, econòmics i ambientals que cal marcar com a horitzó estratègic cap a una nova realitat.

Els participants van posar en comú les problemàtiques que necessiten un posicionament i una solució urgent, com l’habitatge destinat a lloguer turístic; l’ús dels recursos naturals, com el de l’aigua després d’aquest període de sequera; creuers; saturació d’infraestructures i l’increment de la pressió humana, entre d’altres.

Cargando
No hay anuncios

Així, tots van arribar al consens per marcar uns límits al model actual, com no fomentar més creixements, limitar el nombre de places i fer una fiscalitat diferent. Una vegada posades les conclusions en comú i construït el discurs, tractaran com traduir-les per lluitar per elles.