Societat 27/09/2023

Noranta estacions de RiscBal ja estan actives per preveure catàstrofes com la de Sant Llorenç

L’Observatori de Riscos Naturals de les Illes Balears ha fet una jornada amb una centena d'experts en emergències

3 min
Jornada RiscBal

Palma"Ara tenim un nivell d'observació molt superior al que teníem el 2018, quan es va produir la torrentada de Sant Llorenç". Ho afirma Joan Estrany, geògraf i director de l'Observatori de Riscos Naturals de les Illes Balears (RiscBal). Aquest organisme, inaugurat el passat mes de juny, ha organitzat aquest dimecres la I Jornada de Riscos Naturals, en la qual ha presentat el Laboratori de l'Observatori a un centenar de responsables i tècnics dels organismes que participen de la gestió i la recerca sobre catàstrofes naturals a les Illes Balears.

Estrany ha explicat que el laboratori disposa d'instrumental de ciències de la terra, biologia i enginyeria electrònica per tal de fer el manteniment de tota la xarxa de monitoratge ambiental desplegada arreu de les Illes Balears. Això sustenta el desenvolupament dels Sistemes d'Alerta Primerenca davant Riscos Naturals a les Illes Balears, RiscBal-Alertes.

"Actualment, tenim 90 estacions de monitoratge a les Balears, que fan transmissions d'informació cada cinc minuts amb sistemes que no depenen de les comunicacions tradicionals i eines de modelització per poder preveure en poc temps una situació com la de Sant Llorenç. En aquell moment no hi havia cap informació", explica el director de l'Observatori. Eines com RiscBal-Alertes permetran emetre alertes primerenques davant riscos naturals i generar avisos a la població per advertir de torrentades o d'incendis com el d'Andratx. També s'està treballant amb RiscBal-Dades, una plataforma oberta i pública, consultable per internet. L'objectiu final és generar informes d'anàlisi de vulnerabilitat de riscos per a les administracions i informar millor la població en general. A més, l'equip de RiscBal està posant en marxa un visor i una aplicació mòbil que permetran conèixer el risc de cada parcel·la.

Un dels aspectes que s'han destacat a la jornada d'avui ha estat la necessitat de millorar la comunicació de les emergències. Per al geògraf és molt important arribar a tota la població i generar cultura de risc per millorar els processos de comunicació. "Ho hem vist recentment a les inundacions de la Península, en les quals hi ha hagut persones que han perdut la vida per no fer cas dels avisos. I, sense anar més enfora, per exemple, ara mateix a Palma hi ha 27.000 persones que viuen en zones inundables i la majoria no en són conscients". Informar la ciutadania de manera efectiva per prevenir i reduir l'impacte de les catàstrofes és imprescindible.

Unes illes vulnerables

Les Illes Balears estan exposades a perills naturals, un fet que les converteix en un territori d'alta vulnerabilitat. "Vivim de manera densa, en zones on abans no es vivia i amb una població flotant molt elevada. Tot això combinat amb un procés d'escalfament global que ha provocat un increment de fenòmens meteorològics adversos ens ha convertit en un territori més vulnerable. Som un territori insular compactat a la Mediterrània en què es produeixen catàstrofes en poc espai i en poc temps".

L'Observatori de Riscos Naturals i Emergències de les Illes Balears (RiscBal) està ubicat al Centre Bit Raiguer i té un pressupost d'1.700.000 euros per cinc anys. L'equip està integrat per una quinzena d'especialistes que s'encarreguen del control i monitoratge en temps real dels riscos naturals, ambientals i climàtics mitjançant sistemes d'alerta primerenca amb l'objectiu de donar suport a la presa de decisions en el cicle de gestió de l'emergència enfront dels riscos naturals a les Illes Balears.

L'observatori està gestionat per la Universitat de les Illes Balears a través del grup de recerca en Hidrologia i Ecogeomorfologia en Ambients Mediterranis (MEDhyCON) i l'Institut d'Investigacions Agroambientals i Economia de l'Aigua (Inagea), amb àmplia experiència en l'anàlisi dels riscos naturals. L'equip investigador de la UIB suma així el coneixement científic sobre catàstrofes naturals al coneixement tècnic de la Direcció General d'Emergències i Interior i altres institucions implicades en la gestió de riscos naturals, ambientals i climàtics en l'àmbit territorial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

stats