Societat 30/09/2021

Medi Ambient rebutja el projecte de l'Estat per posar molins marins a Menorca

Considera que cal replantejar les zones on es volen instal·lar perquè podrien amenaçar la conservació d'espècies protegides com la baldriga

2 min
Recreació de com es podrien veure els molins marins flotants des de la costa de Menorca.

La Comissió Balear de Medi Ambient ha rebutjat el projecte del Ministeri per a la Transició Ecològica que considera viable posar molins flotants al nord-est i al sud-est de Menorca, com va avançar l'ARA Balears. En un informe, l'organisme reclama replantejar les zones on es volen instal·lar perquè estan massa a prop d'una àrea europea de conservació de la biodiversitat Xarxa Natura 2000 i perquè podria "posar en perill" la conservació d'espècies protegides, com és del cas de la baldriga balear (Puffinus mauretanicus), també anomenada virot petit.

El projecte estatal només veu viables les zones que la comissió ara qüestiona perquè és on bufa més vent al llarg de l’any i la profunditat no supera els 1.000 metres requerits per fixar els molins al fons marí amb un cable. A les Balears, de fet, no hi ha més espais que reuneixin aquestes característiques perquè la producció energètica sigui rendible, segons el Ministeri. Cal recordar que l’element més innovador dels molins marins que es volen posar és que són aparells que suren a l’aigua. Fins ara, la tècnica més estesa ha estat la de clavar-los a terra i, per tant, s’han instal·lat en indrets amb poca profunditat, com ara a la mar del Nord. El govern espanyol també preveu posar molins al golf de Roses, a la costa andalusa, a la cantàbrica i a les Canàries per generar entre 1 i 3 gigawatts abans del 2030.

L'informe de l'ens ambiental, que només és consultiu, recomana al Ministeri que tinguin en compte els impactes que podrien causar els cables dels molins sobre els fons coral·lígens i de posidònia. A més, reclama que es facin més estudis sobre l'impacte ambiental que puguin tenir, i que siguin "curosos" i "seriosos", que englobin el medi marí, el paisatge i les activitats humanes que es desenvolupen, com ara el turisme. El text també recorda que el 2009 el Govern balear va manifestar que estava en desacord amb el fet de desenvolupar molins marins, tot i que el president de la comissió ambiental, Antoni Alorda, ha precisat a aquest diari que ara cal tenir en compte que existeix una emergència climàtica i que l'informe no s'oposa a la tecnologia, però sí a la manca de detall per justificar el projecte.

D'altra banda, l'organisme ambiental adverteix que cal estudiar l'impacte i les molèsties que puguin tenir els molins envers les colònies i les zones d'alimentació de la baldriga, que està en perill crític d'extinció. L'informe també assenyala que el Ministeri no fa cap menció a la contaminació lumínica dels molins. La comissió desconeix si tindrien algun tipus d'il·luminació, com senyalització marítima per alertar els vaixells, i si això podria afectar la fauna marina i les aus, que es podrien desorientar per la llum artificial. En la mateixa línia, l'ens demana més informació sobre el renou que puguin provocar i si això seria perceptible des de la costa.

stats