Societat 18/11/2021

L'Agència de Salut Pública de les Balears començarà a operar el 2023

La Conselleria preveu convertir en personal fix o interí 2.305 persones que ara tenen un contracte eventual

3 min
La consellera de Salut, Patricia Gómez, en una imatge d'arxiu.

PalmaEl Govern fa les primeres passes per fer realitat l'Agència de Salut Pública. Els pressupostos del 2022 de la Comunitat ja inclouen una petita partida per contractar tres persones que posin en marxa l'ens, però serà el 2023 quan tingui un pressupost específic que li permeti començar a operar. Així, al llarg de l'any que ve, es redactaran els estatuts i s'establiran les competències, els serveis que gestionarà i el personal que necessitarà. Quan s'hagi acabat aquesta feina, ja l'any següent, es crearà oficialment l'agència.

Aquesta és una de les novetats que ha explicat la consellera de Salut, Patricia Gómez, aquest dijous al Parlament balear, on ha detallat la partida pressupostària de la seva àrea per al 2022. Gómez ha explicat que la Direcció General de Salut Pública i Participació tindrà un pressupost de 25,2 milions d’euros (50.000 més que enguany), en els quals s'inclouen les despeses per crear l'Agència de Salut Pública. En global, la Conselleria disposarà de 2,010 milions d'euros, un 4% més que el 2022.

En la seva intervenció, la consellera ha destacat especialment el programa d’Atenció Primària, que disposarà l’any que ve de més de 497 milions d’euros per gestionar-lo, 42 milions d’euros més que enguany (un 9,25% d’increment). Amb aquesta partida, "es vol garantir el bon funcionament de l’Atenció Primària, que ha actuat com a mur de contenció en la crisi sanitària de la covid-19", ha defensat.

El Servei de Salut serà l’organisme que s’endurà la part més important d’aquest pressupost: un total de 1.972,5 milions d’euros, un 4% més que el 2021. En aquest punt, Gómez ha destacat la partida de sis milions d'euros per tirar endavant quatre plans de recursos humans i, així, augmentar "augmentar la contractació de personal per reforçar determinats serveis a les àrees de Salut d’Eivissa i de Menorca, així com a Salut Mental i a Noves Prestacions". Així mateix, es preveu convertir en personal fix o interí 2.305 persones que ara tenen un contracte eventual.

Es tripliquen les inversions en infraestructures

L'apartat d'inversions del Servei de Salut és un dels que més s’han incrementat: concretament, un 159% respecte del pressupost d’aquest 2021, ja que s’hi destinaran 84,8 milions d’euros (52 milions d’euros més). Entre les inversions més destacades, Gómez ha esmentat les destinades a renovar els equips d'alta tecnologia, gràcies al pla d'inversions en equips d'alta tecnologia del Ministeri de Sanitat (INVEAT). Entre d'altres projectes, la consellera ha recordat que, l’any vinent, s’adjudicarà la concessió d’obra de nou centres sanitaris a Mallorca: Son Ferriol, Bons Aires, Trencadors, Pollença, Artà, la Unitat Bàsica de Salut de Santa Margalida, Consell, Montuïri i Sant Joan.

Pel que fa a la despesa en vacunes, fregarà els 9,5 milions d’euros, més de mig milió d’euros més que enguany. La cap del Departament de Salut també ha remarcat l’increment de finançament del nou laboratori de Salut Pública, inaugurat enguany, i que disposarà gairebé de mig milió d’euros (142.000 euros més). El Pla autonòmic de drogues tindrà un pressupost de gairebé 310.000 euros (60.000 euros més).

En l'àmbit de la investigació, la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació disposarà de 3,5 milions d’euros (600.000 més que enguany), que permetran augmentar el pressupost de l’Institut d’Investigació de les Illes Balears (ldisba) fins a arribar a 1,6 milions d’euros, 210.000 més que el 2021. L’àrea de Prestacions i Farmàcia disposarà d’un pressupost de 15,4 milions d’euros, i la Direcció General de Consum tindrà una partida de 2,5 milions d’euros.

stats