JUDICIALITZACIÓ

L’activista a qui volen expulsar 8 anys per moure dos contenidors

La Fiscalia li demana aquesta pena perquè no té la nacionalitat espanyola

i
XAVI TEDÓ
3 min
La Gina, a l’ateneu del barri del Clot.

BarcelonaDos anys de presó, que se substituirien per vuit anys d’expulsió del país. Aquesta és la pena que la Fiscalia demana per a la Gina, una militant de la CUP i d’Endavant de 27 anys, per haver mogut suposadament dos contenidors per fer barricades en les protestes postsentència. El ministeri públic ha posat sobre la taula aquesta petició perquè la Gina, que fa tres anys que viu a Barcelona, va néixer a Anglaterra i no té la nacionalitat espanyola, tot i que ha viscut tota la vida a Benidoleig (Marina Alta), on la seva família es va traslladar quan ella només tenia 6 anys.

“No m’ho esperava, com que hi ha poca gent estrangera encausada fa que no es consideri la deportació, però és una possibilitat real”, lamenta abans d’admetre: “Els dos anys de presó m’haurien fet ràbia, però no la mateixa por que sento ara de ser expulsada perquè seria el desarrelament absolut”. I és que gairebé no li queda família a Anglaterra. També alerta que crea un precedent perillós: “Posar la carta de la deportació sobre la taula fa que la gent que no tingui nacionalitat espanyola no es mobilitzi”. No amaga que ella podria tenir més sort que en Mohammed, l’Ayoub i l’Ashraf, els joves d’origen marroquí que van ser empresonats per les protestes per la sentència de l’1-O a Lleida i deportats al Marroc després d’haver estat tancats al CIE, on la Gina també hauria d’entrar abans de ser enviada a Anglaterra: “A ells els van expulsar sense miraments, jo tinc el privilegi entre cometes de ser blanca i semieuropea i fa que pugui fer vida normal”. Ella no té la nacionalitat espanyola perquè, com que era ciutadana de la UE fins al Brexit, no l’havia necessitat. “Fins fa no res tenia els drets europeus. Amb el Brexit estic als llimbs. M’havia plantejat fer-me la nacionalitat espanyola, però és un procés molt llarg que fa que et rendeixis abans de completar-lo, que és el que busquen; però continuo sent resident permanent”, explica.

“Sobrevisc flotant”

Tot i que admet que pateix més pels seus pares que per ella, l’activista remarca que té alts i baixos. “Me n’he fet a la idea per força, no he tingut temps per pensar-hi. Sobrevisc flotant”. Ara fa dos mesos es va ensorrar quan va anar a buscar al TSJC la notificació del judici, que serà dijous. “Aquell dia declaraven en Moli i en Pau -dos joves encausats per participar en les manifestacions de l’1-O del 2020- i hi havia moltes persones a fora per donar-los suport, i vaig pensar que aviat qui estaria allà seria jo i la meva gent i a l’arribar a casa em vaig posar a plorar”.

El més sorprenent del seu cas és que no va ser ni detinguda ni identificada en les protestes del 2019. “Me’n vaig assabentar l’estiu de l’any passat de rebot perquè vaig anar a buscar un paper d’estrangeria a Alacant i la Policia Nacional em va dir que tenia problemes pendents i que em posarien en cerca i captura. Em vaig tornar boja perquè no sabia d’on venia”, exposa després de denunciar que a Benidoleig, on està empadronada, no hi va arribar cap notificació. No va ser fins al desembre, quan va anar a la Ciutat de la Justícia, que van lliurar al seu advocat l’escrit d’acusació. “L’únic avís que vaig rebre va ser de la Guàrdia Civil, que quatre dies abans de la declaració va trucar a la meva mare per avisar-la de quan hi havia d’anar, però podia no haver-me’n assabentat”, lamenta. I afegeix: “Portaven dos anys buscant-me i no hauran passat ni sis mesos des que sé que em demanen, amb l’objectiu d’agafar-me desprevinguda”. La seva imputació també és, si més no, estranya. “M’acusen pel testimoni de dos mossos que diuen que em coneixen de la vaga general del 21-F, que va ser set mesos abans, i que saben que soc jo tot i que en l’escrit d’acusació diuen que vaig tapada. És una ruleta que m’hagi tocat a mi”.

Desmobilitzar el moviment

La Gina té clar que s’està encausant tanta gent per desmobilitzar el moviment independentista. “Et neguen un dret fonamental com anar a una manifestació, perquè jo només he anat per por a la del 8-M i la gent que porta temps encausada no s’atreveix a sortir al carrer per aturar, per exemple, un desnonament”. Una por que es traspassa. “La gent del teu voltant també es pregunten si els pot passar a ells, no és la pena de presó sinó la por que s’exporta”, critica. “No volem màrtirs ni companys a la presó”, conclou, amb la por que l’Adrián Sas -condemnat a tres anys i mig- sigui només el primer dels activistes independentistes a entrar a la presó.

stats