Societat 27/01/2023

Entitats agràries i ecologistes demanen al Govern frenar les centrals fotovoltaiques en rústic

En un comunicat assenyalen que sols els deu projectes més grossos ocuparan 3,5 quilòmetrres quadrats de sòl agrari i forestal

ARA Balears
2 min
Plaques solars

PalmaEntitats agràries i ecologistes han demanat aquest divendres a través d'un comunicat una moratòria immediata de centrals fotovoltaiques en sòl rústic, ja que actualment s'estan tramitant o projectant més de 60 centrals a Mallorca, moltes de les quals són de grans dimensions. En aquest sentit, asseguren que sols els deu grans projectes que han sol·licitat la Declaració Estratègica del Govern ocuparan gairebé 3,5 quilòmetres quadrats.

En el text, expliquen que en les darreres setmanes han viscut com multitud de finques emblemàtiques cessaran totalment o parcialment l'activitat agrària a canvi d'instal·lar grans projectes fotovoltaics, substituint els usos agraris i les famílies pageses que els fan possibles.

"L’impuls de la declaració de projectes industrials estratègic per part del govern autonòmic i la rebaixa de requisits ambientals i l’exclusió de la participació pública aprovada pel Congrés els darrers dies poden accelerar encara més aquesta nova pressió damunt l’agricultura de la nostra illa, ja de per si malmesa", lamenten.

Davant aquesta situació, les entitats Amics de la Terra Mallorca, l’Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA), GOB Mallorca, Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica, Extintion Rebelion, Fridays for Future i Terraferida han reiterat la petició de frenar aquests projectes, com ja varen fer l’any 2021.

En aquest sentit, indiquen que aquestes centrals suposen, a més d'una gran ocupació de territori, la instal·lació de quilòmetres de noves línies elèctriques, l'obertura d'accessos a les parcel·les, la construcció de subestacions transformadores, l'esbucament de marges, quilòmetres de reixes metàl·liques i sovint abocaments de materials inerts.

També denuncien que tots aquests projectes han estat tramitats per via de declaració de projecte industrial estratègic, així com va determinar la Llei 2/2020 de 15 d'octubre de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica que modifica la Llei 14/2019 de 29 de març, de projectes industrials estratègics de les Balears, que va establir la possibilitat de tramitar per via de projecte industrial estratègics els parcs fotovoltaics independentment de les competències en matèria d'ordenació territorial i sense declaració d'interès general.

Les entitats denuncien que "tant el Govern com el Consell es neguen a intervenir en aquest greu conflicte, i deixen en mans de la iniciativa privada on s'han d'instal·lar les centrals, tot i tenir subvencions públiques extraordinàries per construir-se". "No podem continuar assistint a l'ocupació indiscriminada de sòls agrícoles amb grans centrals fotovoltaiques per part de grans grups inversors que, únicament, persegueixen un interès financer", afegeixen.

Per aquests motius, demanen la suspensió de la tramitació d'aquests grans projectes excepte projectes d'autoconsum, individual o col·lectiu, fins que s'aprovi el Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic i els Plans Territorials Insulars defineixin les zones d'implementació de les energies renovables.

stats