Societat 26/01/2022

L'Església va immatricular la plaça del Vicari Josep Llinàs de Palma durant el mandat del PP

La primera vegada que aquest espai de Son Rapinya apareix com a privat és al Pla General d'Ordenació Urbanística del 1998, durant la legislatura del popular Joan Fageda

2 min
La parròquia de Son Rapinya i la plaça del Vicari Josep Llinàs de Son Rapinya (Palma), immatriculada per l'Església.

PalmaEl Pla General d'Ocupació Urbanística del 1998 –durant la legislatura del Partit Popular– va ser el punt d'inflexió per a la plaça del Vicari Josep Llinàs de Son Rapinya, a Palma. En el document, l'espai apareix per primera vegada com a "privat", mentre que en tots els PGOU anteriors la seva definició era d'"espai lliure públic" o "zona verda de domini públic". És així com, sota el mandat del popular Joan Fageda, aquest solar del barri palmesà va passar a ser propietat de l'Església.

Segons va avançar dimarts la regidora de Model de Ciutat de l'Ajuntament de Palma, Neus Truyol, l'espai consisteix en "un vial que la parròquia del barri va tancar i es va apropiar". A hores d'ara, el Consistori està "fent gestions amb la parròquia per poder-lo recuperar".

Els fets es varen destapar arran de les queixes dels veïns del barri durant aquesta legislatura, ara fa més d'un any. A partir d'aquí i del llistat de béns immatriculats per l'Església publicat el febrer de 2021 pel mitjà elDiario.es –on apareix la plaça del Vicari Josep Llinàs–, el Consistori es posa en marxa. Després de reunir-se amb els veïns, Truyol va ordenar investigar el cas, segons informen fonts de l'Ajuntament a l'ARA Balears.

Vot de silenci

Fruit de la recerca dels serveis jurídics municipals, l'àrea de Model de Ciutat ha pogut saber que la plaça del Vicari Josep Llinàs figura per primera vegada en un PGOU el 1973, on aquest solar que hi ha aferrat a la parròquia es defineix com a espai lliure públic. Més tard, al PGOU del 1985 canvia lleugerament la nomenclatura: és una "zona verda", però es considera "de domini públic".

No és fins al govern municipal de Joan Fageda, el 1998, que el PGOU recull aquesta plaça com a "espai lliure privat". Amb aquesta informació, la regidora es va posar en contacte amb la parròquia de Son Rapinya, que es va apropiar del solar, i aquesta va derivar l'Ajuntament al Bisbat. Una vegada es varen obrir converses amb un advocat del Bisbat, Cort va demanar un informe justificatiu d'aquesta immatriculació, document que encara esperen.

Des d'aleshores, no hi ha hagut cap resposta per part de la Diòcesi i les gestions s'han aturat en aquest punt. Ara, l'escàndol de les immatriculacions de l'Església esclatat aquesta setmana ha tornat a destapar el cas concret de Son Rapinya, fet que pot tornar a posar en marxa les negociacions entre el Consistori i el Bisbat.

stats