Societat 09/05/2020

Les escoles habilitaran espais per apartar els que tinguin símptomes de covid-19

El professorat reclama una bona planificació per al curs 2020-21 i un augment de la plantilla per atendre la reducció de ràtios a les aules

Maria Fuster
3 min
Les escoles habilitaran espais per apartar els que tinguin símptomes de covid-19

PalmaEls dubtes assetgen la comunitat educativa des que s’ha plantejat l’obertura dels centres a partir de la segona fase de desconfinament, prevista per al 25 de maig. Massa risc i poc rèdit pedagògic, alerten veus partidàries de començar les classes presencials el curs que ve i planificar el retorn a les aules amb temps. El Govern tampoc té clar si hi ha les condicions per obrir-los ara. Encara queden moltes coses per definir.

La Conselleria d’Educació fins ara ha presentat un esborrany de protocol que ja ha sofert modificacions. Segons ha explicat el director general de Planificació, Antoni Morante, a l’ARA Balears, l’alumnat i el professorat es mesuraran la temperatura a casa i no al centre educatiu, com apuntava el document. Morante també ha avançat que la setmana que ve s’informarà de les directrius sanitàries específiques davant de la detecció de possibles casos de covid-19, entre les quals hi ha l’habilitació d’un espai amb mesures concretes on dur la persona que podria tenir la malaltia. Una vegada l’alumne o el professor se n’hagin anat a casa o a l’hospital, seguint les recomanacions mèdiques, aquest espai serà desinfectat a consciència.

Ni quan, ni com

Encara està enlaire quan els centres educatius obriran les portes a l’alumnat. El conseller Martí March ha dit que la setmana que ve traslladarà a la reunió sectorial estatal d’Educació la negativa gairebé unànime de la comunitat educativa de fer classes presencials durant el que queda de curs. També es comunicaran els dubtes de la mateixa conselleria de poder garantir les mesures de seguretat amb els menors de sis anys. Però March no es banya. “El conseller no vol decidir tot sol, vol que sigui una decisió comuna, com es va fer amb la data de finalització del curs”, diu Morante.

Si el retorn a l’escola “no va bé”, diu Antoni Salvà, representant del Col·legi de Docents de les Illes Balears, “les conseqüències seran molt serioses, és el que espanta a tothom”. Recorda que hi ha una part del professorat que té més de 55 anys i també n’hi ha “amb diabetis o asma, que estan molt preocupats”. I això a part de les dificultats de fer classes presencials amb les directrius de distanciament social, higiene i de prevenció. “No podrem agafar el material que hagi fet l’alumne. L’haurem de tenir en quarantena o desinfectar. Res de treball en grup. Les intervencions hauran de ser tipus conferència i, a tot estirar, pregunta-resposta”, lamenta Salvà. També es demana si els docents estan preparats per vigilar l’estat de salut de l’alumnat. “Com hem d’actuar si un alumne fa un atxem o té tos a l’aula i no ho fa com toca?, hem d’aturar la classe?, hem de desinfectar l’espai?”. I destaca que el professorat s’ha adaptat molt bé a la docència online tot i que era una “important sobrecàrrega de feina”.

A l’esborrany de protocol s’estableix la reducció de ràtios a les aules -el Ministeri parla d’un màxim de 15 alumnes; la Conselleria, de 12- per garantir a les aules la distància física de dos metres i un espai de quatre metres quadrats per alumne. Per complir-ho es permetrà reorganitzar torns o l’assistència en dies alterns. Però, segons els sindicats, és inviable si no es contracten més professors. “Si en una classe hi haurà la meitat de l’alumnat, s’hauria de doblar la plantilla i sabem que no és possible”, afirma el portaveu del sindicat STEI, Cosme Orell. Per això reclamen a la Conselleria que planifiqui ja el curs vinent. El director general de la Conselleria diu que no descarten l’augment de plantilla, però que cal “ser realistes” i que no saben com quedaran de tocats els pressupostos de la comunitat, arran de la crisi del coronavirus.

Els representants dels pares i mares reclamen un espai de conciliació, sobretot per als que passen la pitjor situació econòmica i per als infants amb contextos familiars complicats per als quals l’escola és un ambient segur i tranquil. La portaveu de FAPA, Cristina Conti, alerta que hi ha a qui els urgeix l’obertura dels centres, com a les famílies que no tenen alternativa de conciliació laboral i els infants que viuen a casa “casos d’alcoholisme, maltractament o abusos”. Creu que la xifra d’infants que ho necessitaria és molt reduïda. “Milers de famílies que viuen de l’hostaleria han quedat sense feina i poden tenir cura dels seus fills”. Conti assenyala que aquesta feina la poden fer educadors o monitors de lleure, però que el lloc idoni són els centres. Salvà reclama al conseller d’Economia, Iago Negueruela, mesures de conciliació. “L’empresa s’ha de comprometre a donar-hi resposta, no pot recaure només en l’escola”, diu. Pensa igual el director general d’Educació.

stats