Societat 02/06/2022

Un projecte pioner a les Balears permetrà estudiar la viabilitat de recuperar aqüífers amb aigua regenerada

És una prova pilot que consisteix en la infiltració a l'aqüífer d'aigua procedent del tractament realitzat a la planta d'osmosi

ARA Balears
1 min
Imatge d'arxiu d'una depuradora.

PalmaL'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Sant Lluís, a Menorca, està fent una prova pilot per estudiar la viabilitat de recuperar aqüífers de les Balears a partir de la regeneració de les masses subterrànies, segons ha informat aquest dijous la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

La prova pilot, que es basa en experiències prèvies "d'èxit" a Alemanya, els Estats Units i la localitat catalana del Port de la Selva, consisteix en la infiltració a l'aqüífer d'aigua procedent del tractament fet a la planta d'osmosi durant el període d'un any.

L'EDAR escollit ha estat el de Sant Lluís perquè "reuneix les condicions òptimes": bona qualitat de l'aigua depurada de la planta, absència d'activitat industrial potencialment contaminant de la zona i diferents graus de tractament disponibles a la mateixa instal·lació.

Capacitat de tractament

La planta d'osmosi inversa té una capacitat de tractament de 100 metres cúbics al dia, que podria arribar fins als 200 metres cúbics si fos necessari, segons ha detallat el Govern. Aquesta aigua passa als dos pous de recàrrega per fer una infiltració indirecta al subsol, però també té uns altres 11 pous de control.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, han visitat les instal·lacions on s'està fent aquesta prova pilot, que dispoosa d'un pressupost de 543.796 de l'Impost de Turisme Sostenible.

stats