Societat 21/03/2020

Confinades amb els seus maltractadors: les víctimes, en perill

L’IBDona preveu posar en marxa un xat de WhatsApp amb expertes de diferents àmbits per atendre les dones que estiguin en risc

Alba Tarragó
3 min
Confinades amb els seus maltractadors: les víctimes, en perill

PalmaInma recorda “la cara desencaixada i els ulls que es buidaven d’ànima” de la seva parella quan encara la maltractava. Ella compara els períodes vacacionals -quan passaven més temps a casa- amb la situació que viuen actualment moltes famílies aquests dies, confinades a conseqüència de l’estat d’alarma declarat per la crisi sanitària del coronavirus. “Era com una disciplina militar, s’havia de fer tot com ell volia”, explica Inma, que ara col·labora amb l’associació Brilla de víctimes de violència masclista.

Tant ella com la seva entitat alerten que el confinament és un greu problema per a les dones que pateixen maltractament, perquè “les aïlla encara més” i fa més difícil que reaccionin davant les agressions. El Govern autonòmic també és conscient del problema i, per aquest motiu, l’Institut Balear de la Dona (IBDona) preveu obrir aquest dilluns un xat de WhatsApp per posar-se en contacte amb les usuàries víctimes de violència d’una manera més discreta. “Hi ha molta por, les dones estan aterrides”, assegura la directora de l’IBDona, Maria Duran, que assegura que les usuàries del servei d’atenció 24 h de l’institut han deixat de telefonar perquè passen pràcticament tot el dia amb els seus maltractadors al costat.

Si bé durant el cap de setmana passat les cridades varen augmentar al mateix ritme que ho fan per Nadal -quan hi ha més casos de violència-, a principi de setmana les xifres es varen estabilitzar i això, indica Duran, no és un bon símptoma. Amb aquest nou canal que esperen obrir aquesta setmana, “no se’n temeran tant” a l’hora de demanar ajuda. Al xat hi volen incorporar entre vuit i deu expertes de diferents àmbits, des del psicològic fins al judicial, per donar tot el suport que les víctimes puguin necessitar. Així mateix, les denúncies interposades en dependències policials es mantenen estables, segons la Delegació del govern a les Balears, tot i que ja comencen a percebre’n un augment.

Per la seva banda, el Consell de Mallorca també es prepara per fer front a un possible pic d’agressions masclistes. Amb el lema ‘Cuidem-nos’, l’executiu insular ha llançat una campanya de difusió del seu telèfon de contacte per arribar a tota la població. La directora insular d’Igualtat, Rosa Cursach, anima tothom a “cridar les familiars i les amigues i demanar-los com van les coses per casa” i estar atents a les situacions de violència que es donen al nostre voltant, com ara a casa dels veïns. A banda del “cicle de violència que es produeix durant el confinament, per l’acumulació de tensió”, Cursach alerta que cal estar pendents de la situació que el succeeixi. “Una vegada passi la quarantena, el maltractador pot sentir una manca de control” i per això adverteix que cal fer un seguiment constant de la situació.

Però el confinament no només desproveeix d’eines les víctimes, sinó que “limita la capacitat dels maltractadors d’afrontar aquesta situació i evitar la violència”, explica la psicòloga del centre penitenciari de Palma, Nuga Santana, experta en presos jutjats per violència masclista. “El tancament és una situació d’alt risc”, reconeix, atès que “hi ha emocions negatives derivades de l’alarma social que no tothom sap gestionar i que fan créixer la conflictivitat”. Això, assegura, ha fet que els casos d’agressions masclistes s’hagin disparat ja a Itàlia i a la Xina, els primers països a declarar el confinament.

Tot i això, la psicòloga experta en atenció a aquest tipus de víctimes Marga Carmona avisa que el pitjor encara no ha arribat i que encara falten uns dies per veure com afecta realment aquesta situació les persones. “Hem de fer servir l’eina de la paciència”, diu, sobretot en un moment en què es conviu “en un espai físic molt petit, amb nins petits que no poden sortir i amb una situació familiar complicada”.

“Si normalment a les víctimes els costa molt denunciar, en aquestes circumstàncies és molt més difícil”, indica. En qualsevol cas, aconsella tenir “una bosseta preparada amb tot allò necessari: documentació, roba i productes de primera necessitat” per si aquesta persona ha de partir de casa amb urgència. També recorda que totes les forces i cossos de seguretat de l’Estat estan disponibles per atendre aquests casos i que qualsevol que decideixi denunciar tindrà tot el suport de les institucions.

Cort garanteix l’allotjament

Per tal de garantir la màxima seguretat de les víctimes, l’Ajuntament de Palma ha informat que allotjarà les usuàries del Servei d’Acollida Municipal que no puguin ser ateses als hotels de la ciutat amb pensió completa. Aquesta mesura s’ha posat en marxa gràcies als 267.500 euros aportats per l’àrea de Justícia Social, Feminisme i LGTBI. Aquest pressupost s’ha obtingut gràcies a una modificació del crèdit d’una partida que estava destinada al centre LGTBI de Palma, que no se sap si es podrà construir a causa, també, de la situació generada per la Covid-19.

stats