Societat 06/07/2021

Les actuacions per violència de gènere del darrer any són "altíssimes" a les Illes, segons el Col·legi d'Advocats

No obstant això, el servei de justícia gratuït a les Balears va caure un 30% durant el 2020, segons l'ICAB

3 min
Imatge que podria suposar un assetjament sexual a una dona en l’àmbit laboral.

PalmaLes dades d'actuacions relacionades amb violència de gènere d'aquest darrer any són "altíssims i significatives", segons ha explicat la responsable del Torn d'Ofici de les Balears, Carmen López, aquest dimarts en una roda de premsa sobre el balanç de la justícia gratuïta a les Illes del 2020. Malgrat aquestes dades, el conjunt de serveis de justícia gratuïta va caure un 30% el darrer any a causa de la pandèmia, segons ha informat el degà del Col·legi d'Advocats de les Illes Balears (ICAIB), Martín Aleñar, que també ha participat en la roda de premsa.

Així, López situa l'Arxipèlag com una de les comunitats amb més incidència de delictes d'aquest tipus. Ara bé, cal recordar que totes aquestes actuacions no acaben materialitzant-se sempre en denúncies fermes. Segons les dades del primer trimestre del 2021 del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), a les Balears van davallar un 15% les denúncies per violència de gènere.

Quant al conjunt d'actuacions gratuïtes fetes pel torn d'ofici, el 2020 van ser 34.779, mentre que el 2019 van ser 47.768, davallada que es tradueix en un 27,19% menys. Aleñar i López han assenyalat que el descens s'ha experimentat sobretot en els torns d'ofici de penal i laboral. "Curiosament", en estrangeria van augmentar un 108%, en part per ser "any rècord en arribada de migrants", han apuntat ambdós membres de l'ICAIB.

Ara bé, Aleñar ha destacat que durant el primer semestre del 2021 han detectat una pujada de l'activitat d'aquesta justícia del 26,1%: 21.037 actuacions entre gener i juny. Si el ritme es manté, el degà ha advertit que el 2021 pot ser un any rècord, especialment si acaben els expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTO) i perquè "l'arribada d'una crisi econòmica durà un augment de persones amb pocs recursos".

El degà de l'ICAIB també ha indicat que s'atorgarà un reconeixement als més de 700 advocats d'ofici que hi ha a les Balears el pròxim 12 de juliol durant la desena edició del Dia de la Justícia Gratuïta i el Torn d'Ofici. També s'entregarà en nom de tot el col·lectiu una placa a cinc lletrats d'ofici per reconèixer "la seva feina, dedicació i entrega": Franciso Juan Carrión Orfila, Catalina Morro Cladera, María Isabel Roselló Febrer, María Ribas Roig i Fernando Carretero Juanals. A més, l'advocat de l'Estat a Palma, Pedro Vidal Montserrat, i el comissari en cap de la Policia Nacional d'Eivissa, Manuel Hernández Núñez, rebran el Premi Torn d'Ofici 2021 "per la seva eficaç i valuosa col·laboració amb l'advocacia i l'ICAIB".

La precarietat de l'advocat d'ofici

Aleñar ha anunciat "dues novetats importants" dins la justícia gratuïta a Balears. La primera és la consolidació i puntualitat dels pagaments mensuals als advocats d'ofici, fet que encara "no estava reglamentat i tenia algunes defuncions". El degà ha reconegut que encara hi ha certs retards en el cobrament. De fet, aquest juliol s'han pagat les quantitats corresponents a abril.

En previsió d'aquests retards, l'ICAIB va activar el 2020 el servei "confirming", per mitjà del qual el Col·legi certificava els cobraments pendents d'un lletrat d'ofici. Una vegada comprovat, l'advocat podia acudir a algun dels bancs amb els quals l'ICAIB té conveni i cobrar el respectiu import. "Ha estat un servei molt demandat i utilitzat", ha explicat el degà, que confia que no sigui necessari en un futur.

Una altra de les novetats del servei d'assistència jurídica gratuïta és l'abonament de determinades actuacions que el lletrat no cobra, com ara les referides a la "paperassa per obtenir el servei de justícia gratuïta", ha explicat Aleñar. En aquest sentit es constatarà que els lletrats puguin cobrar aquells assumptes, tot i quan les persones que defensen no obtinguin el benefici de la justícia gratuïta per no haver presentat la documentació corresponent.

"L'advocat d'ofici no està degudament reconegut ni pagat", ha denunciat el degà. Aleñar ha criticat que per cada expedient que tramita un advocat d'ofici cobra una mitjana de 143 euros, els quals "no es corresponen a les hores que dediquen i inverteixen".

stats