Societat 12/07/2021

L'absentisme laboral es va disparar al 7,7% a les Balears el 2020

La taxa es troba per damunt de la mitjana estatal, que va ser del 7,1%, mentre que la del 2019 havia estat del 5,5%

ARA Balears
2 min
Una dona treballant en una oficina.

PalmaLa taxa d'absentisme es va disparar a les Balears i al conjunt de l'Estat el 2020. Aquest percentatge va arribar al 7,7% a les Illes, mentre que la mitjana del territori espanyol va ser del 7,1%. Aquestes dades es troben prop de dos punts per damunt de les xifres del 2019, quan l'absentisme a Espanya va ser de, 5,5%, segons el "X Informe Adecco sobre Empresas saludables y gestión del absentismo".

L'entitat recorda que el 2019 es va arribar a xifra més alta d'absentisme en els darrers 20 anys i que la irrupció del covid-19 va disparar aquesta taxa fins al 6,3% el primer trimestre del 2020 i al 8,9% el segon trimestre. Així, la pujada d'1,6 punts percentuals entre 2019 i 2020 representa un nou màxim històric, tot i que Adecco puntualitza que les dades del 2020 estan esbiaixades a l'alça en aquest sentit.

Així, segons el nombre d'hores pactades i hores no treballades per incapacitat temporal, la xifra d'hores perdudes el 2020 va arribar als 1.700 milions d'hores, davant de les 1.460 hores del 2019. Ara bé, l'informe apunta que en aquesta xifra –que també és un nou màxim històric– no es tenen en compte les hores no treballades per raó d'expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO).

El director d'Adecco Group Institute, Francisco Javier Blasco, ha explicat que tenint en compte les hores pactades anuals (1.801 per treballador el 2020), es calcula que els 1.700 milions d'hores perdudes equivalen a 937.000 assalariats. A més, en considerar que el cost mitjà d'hora de treball, el cost brut per al conjunt de l'economia és de 36.900 milions d'euros, xifra que equival al 3,3% del PIB. En aquest punt, Blasco assenyala que cal tenir en compte que el PIB ha caigut un 10%.

Per comunitats autònomes, les Illes Balears són la tercera amb una taxa més elevada d'absentisme des del 2020, per darrere d'Andalusia i Astúries. A l'Arxipèlag li segueixen les Canàries, Cantàbria i Castella i Lleó. No obstant això, la taxa més elevada es va detectar al País Basc, que tot i haver-la reduït va assolir el 9% el 2020.

Teletreball

Per altra banda, sobre el teletreball, Adecco apunta que el 23% de les companyies han revelat que tenen la intenció de mantenir o d'implementar aquesta mesura després del final de la pandèmia. A més, les que no preveuen aplicar cap opció de flexibilitat laboral, ha davallat del 30 al 21%. A més, el 63% de les companyies tenen una percepció positiva o molt positiva de la productivitat en el teletreball i només un 9% ho veu com quelcom negatiu. En aquesta línia, quan han demanat sobre quants de dies a la setmana veuen positiu el teletreball, un 44% de les empreses han indicat que dos dies a la setmana serien ideals en un futur.

L'informe també revela que ha augmentat la percepció del presentisme –o tecnopresentisme– fins al 16% el 2020. De fet, la dedicació a les tasques domèstiques sense recuperar el temps de treball s'ha fet com una de les causes principals del tecnopresentisme. Sobre la salut laboral del futur, el 55% dels enquestats ha identificat ja els problemes mentals i cognitius –com ara estrès i ansietat– com la segona causa percebuda com a factor de risc i incapacitat després de la pandèmia. La primera de les causes són els problemes posturals i els trastorns musculoesquelètics (un 63%).

stats