Societat 16/03/2020

El Govern aprova una partida de 50 milions d'euros perquè les pime i els autònoms facin front a la crisi del coronavirus

L'Executiu, les patronals i els sindicats acorden crear el Consell Balear de les Relacions Laborals

Maria Llull
3 min
Reunió del Govern amb Patronals i sindicats aquest dilluns

PalmaEl Govern ha aprovat una partida de 50 milions d'euros per donar liquiditat a les empreses de menys de 250 treballadors i els autònoms, segons ha anunciat aquest dilluns la presidenta de l'Executiu, Francina Armengol, després d'un Consell de Govern extraordinari. Aquests doblers arribaran a les pime i els autònoms mitjançant préstecs de la Societat de Garantia Recíproca Isba, que es podran sol·licitar a partir d'aquest dimarts i tenen un interès pràcticament zero.

Armengol ha recordat que les empreses d'entre 250 i 1.000 treballadors també "necessitaran suport" i ha indicat que el Govern ja treballa "per articular instruments financers" i que l'Estat anunciarà mesures al respecte dimarts.

Aquest ha estat un dels acords als quals ha arribat l'Executiu amb les patronals i els sindicats, però no l'únic. També es crearà el Consell Balear de les Relacions Laborals, que es dedicarà a "solucionar conflictes laborals i col·lectius", segons ha comentat Armengol. "Es posarà en marxa un cos de mediadors, sobretot pel que fa als ERTO [Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació]", ha afegit la presidenta. "No s'ha d'acomiadar ningú i el que es planteja són ERTO i que la gent pugui cobrar l'atur", ha dit.

A més, el Govern també ha establert un protocol per prevenir els riscos de contagi en l'entorn laboral, el qual aplicarà mitjançant l'Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (Ibassal). Està previst que l'Executiu es reuneixi aquest dilluns amb representants del sistema financer balear. De fet, Armengol ha demanat públicament que hi hagi moratòries en el pagament dels deutes per a aquelles famílies i empreses que no se'n puguin fer càrrec. "Hem traslladat al govern espanyol la necessitat d'un ajornament d'hipoteques i deutes", ha assenyalat.

Per la seva banda, la presidenta de CAEB, Carmen Planas, ha destacat els acords assolits amb el Govern i ha assenyalat que "la millor manera de protegir els treballadors és protegir les empreses". "Estam pendents de les mesures que es prendran a Madrid, però vull dir que el sistema productiu balear és sòlid", ha dit.

El president de PIMEM, Jordi Mora, ha insistit que aquestes no seran les úniques mesures que s'hauran de prendre. "Les que s'han pres són necessàries, però segurament n'haurem de menester més", ha dit. Mora ha recordat que els ERTO són el camí que han de seguir les empreses pel que fa als treballadors. "Ja ho vàrem dir divendres. No hem d'acomiadar, ni massivament ni en petites o mitjanes empreses", ha afegit. Mora també ha demanat "un esforç en l'àmbit privat" perquè els propietaris de locals i oficines facin "rebaixes en els lloguers".

Pel que fa als sindicats, el secretari general d'UGT a les Balears, Alejandro Texías, s'ha felicitat per aquest acord i per la creació del Consell balear de relacions laborals. "Permetrà que les relacions laborals siguin de tranquil·litat", ha comentat.

El secretari general de CCOO a les Illes, José Luis García, ha considerat que el que "es pot fer millor per protegir els treballadors és pactar els ERTO". "No hi ha d'haver acomiadaments i l'agilitat en les tramitacions dels ERTO és molt important perquè els treballadors tinguin garantida la cobertura dels ingressos familiars", ha afegit. García també ha recordat que "totes les mesures que es prenguin a les empreses han de ser pactades" i que no es pot imposar als treballadors que agafin vacances sense acordar-ho amb ells.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha deixat ben clar que "els acomiadaments derivats de la crisi del coronavirus no són legals" i que "s'han de tramitar com un ERTO". "Si no és així, els sindicats ho han de posar en mans dels jutjats, perquè es tracta de sancions molt greus en matèria laboral i s'hauria de posar en coneixement d'inspecció de treball", ha explicat. "Si hi ha bona voluntat, nosaltres respondrem amb la major agilitat possible", ha afirmat.

Francina Armengol ha reiterat la petició d'aplicar "una restricció gairebé absoluta als ports i aeroports". "Cal garantir el retorn de la gent que és aquí i que puguin entrar els residents a les Balears. Però si demanam un esforç tan gros a la població d'aquestes illes, cal controlar la gent que hi entra des de fora", ha assenyalat. La presidenta ha recomanat a "tothom que estigui en un allotjament turístic que torni a casa seva, tant estatals com internacionals". "No té sentit que aquesta sigui la seva experiència turística", ha continuat. Armengol ha considerat necessari que "es vagin tancant hotels i es facin els ERTO", mesura que s'ha d'organitzar en la conferència sectorial de turisme del govern espanyol.

El Consell de Govern extraordinari d'aquest dilluns també ha acordat la reorganització del personal públic de les Illes Balears. "Cada conselleria ha establert els serveis essencials. A partir d'aquí, cal garantir la seguretat dels treballadors. El nostre suport perquè puguin fer feina des de casa és màxim", ha explicat Armengol, qui ha deixat al marge el sector sanitari.

Pel que fa als serveis socials, hi haurà una restricció absoluta de visites a les residències de persones grans i de menors. "No hi pot anar ningú", ha sentenciat Armengol, encara que la presidenta ha aclarit que es posaran mitjans per "establir contacte audiovisual amb els familiars".

stats