Els 63 incendis forestals que hi ha hagut aquest any a les Balears han cremat 469 hectàrees

El 97% de la superfície afectada correspon al sinistre de l’Albufera de Mallorca

Els 63 incendis forestals que hi ha hagut aquest 2020 a les Balears han cremat un total de 469 hectàrees, el 97% de les quals correspon al foc que va cremar 438 hectàrees a l'Albufera el passat 25 de setembre, segons ha informat en un comunicat la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

El conseller Miquel Mir i el director gerent de l'Ibanat, Joan Ramon, que han presentat aquest dijous el balanç de la campanya d'incendis forestals a les Illes Balears, han assegurat que el 87% dels focs han estat conats, és a dir, que han afectat menys d'una hectàrea de superfície. Gairebé la meitat dels incendis, 30, han estat a Mallorca; 22, a Eivissa; vuit, a Formentera; i els tres restants, a Menorca.

Per illes, a Mallorca s'han vist afectades 456 hectàrees, a Eivissa –sense sumar-hi les de l'incendi forestal de Puig d'en Botja–, 12,6; a Formentera, 0,2, i a Menorca, 0,1. El conseller ha remarcat que, d'acord amb les dades dels darrers deu anys, el balanç d'enguany tanca per sota de la mitjana pel que fa a sinistres, 61 sobre 93, i a terreny forestal afectat, amb 468,92 hectàrees sobre 678.

Tot i això, Mir ha incidit que "els incendis no entenen de campanyes, com ens ha demostrat el que es va declarar aquest dimecres a Eivissa. No podem abaixar la guàrdia, i tant la ciutadania com les institucions hem de fer feina plegats per minimitzar els riscos".

Per la seva banda, Ramon ha destacat la feina feta per l'operatiu d'enguany que, a causa de la crisi sanitària derivada del covid-19, s'ha hagut d'adaptar per garantir les mesures de seguretat, tant en els medis terrestres com en els aeris.

Pel que fa a les causes, els sinistres han estat principalment produïts per negligències i causes accidentals, un 34% i, en segon lloc, per intencionalitat, un 23%, tal com han determinat les investigacions dels agents de Medi Ambient. Les causes naturals han originat, enguany, un 5% dels incendis forestals. 

L'incendi de l'Albufera multiplica per 16 els danys del foc a la superfície forestal durant el 2020

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF