Política 02/02/2022

El Senat aprova definitivament la reforma de l'Estatut d'Autonomia per eliminar els aforaments a les Balears

El Parlament balear ja va donar llum verda a aquesta iniciativa el novembre del 2018

ARA Balears
2 min
El senador de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal.

PalmaEl ple del Senat ha aprovat aquest dimarts la reforma de l'Estatut d'Autonomia de Balears per eliminar els aforaments dels diputats autonòmics i dels membres del Govern balear, perquè així puguin ser jutjats per tribunals ordinaris.

Aquesta reforma ja va ser aprovada el desembre passat pel Congrés dels Diputats, que no hi va presentar cap al·legació. De fet, el text definitiu aprovat pel Senat és el mateix al qual el Parlament balear va donar llum verda el novembre del 2018.

Així ho ha explicat el senador de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, durant la seva intervenció a la Cambra Alta. "Avui duim una reforma de l'Estatut d'Autonomia per tancar una etapa de corrupció, per donar el missatge que la corrupció tindrà conseqüències", ha manifestat.

Vidal ha reivindicat que el Govern de Francina Armengol ja va aprovar per unanimitat aquesta reforma a final del 2018 i ha lamentat que "és una vergonya" que no s'hagi complert aquest Estatut si en el seu moment ja va tenir el suport de tots els grups parlamentaris.

Demana consens per aconseguir un "finançament just"

A més a més, ha recordat que els aforaments "han estat el principal engranatge de la corrupció al sistema autonòmic del Règim del 78 a l'estat espanyol". Segons el senador, això ha fet possible "la 'comisionopolis' i una Sicilia sense morts", fent referència a la novel·la de Guillem Frontera, que ha tingut "un trist desenvolupament" en casos com el túnel de Sóller.

El senador també ha demanat que la propera reforma de l'Estatut sigui "per assolir més sobirania a les Balears i per contribuir a un canvi republicà en el model d'Estat". Així mateix, ha afegit que "urgeix" que Armengol i la presidenta autonòmica del PP, Marga Prohens, "entenguin que el consens que ha fet possible aquesta reforma s'apliqui també per aconseguir realment un finançament just i un millor autogovern".

Així han estat les intervencions dels portaveus parlamentaris

Després del torn de Vidal, el portaveu del Grup Parlamentari Democràtic, Miguel Sánchez, ha celebrat que, igual que ja va succeir a Múrcia i Cantàbria, Balears tingui a partir d'ara un nou Estatut d'Autonomia. "Hi votarem a favor, molt orgullosos i encantats", ha remarcat. Així mateix, ha recordat que aquesta reforma afectarà uns 70 polítics de l'Arxipèlag, que fins al moment "han gaudit de privilegis que no són igualitaris".

D'altra banda, la portaveu del Grup Parlamentari d'Esquerra Republicana, Elisenda Pérez, ha assenyalat que aquest canvi "neix d'una reflexió profunda sobre com ha de ser una autonomia lliure de corrupció". En aquest sentit, ha subratllat la intenció de "deixar enrere els anys foscos de la corrupció" i ha recordat alguns dels episodis ocorreguts a Balears, com el Cas Nóos o el Cas Palma Arena.

Així mateix, el portaveu del Grup Parlamentari Popular, Cristóbal Marqués, ha reivindicat la necessitat d'elaborar un "acord ampli", per evitar que l'eliminació dels aforats s'hagi d'anar fent per comunitats autònomes. "Si no arribem a un acord, tindrem alguns polítics aforats i altres no", ha afegit.

Finalment, el senador del PSOE per Mallorca, Cosme Bonet, ha reivindicat que aquesta reforma "segueix l'agenda de regeneració democràtica impulsada des del 2015 per Armengol". A més, ha subratllat que "la gran quantitat d'aforats que existeix crea recel entorn d'aquesta figura". "En una democràcia plenament consolidada, no sembla necessària", ha conclòs.

stats