Política 07/02/2018

Els més de 4.000 professionals que accediran a l'IB-Salut tindran dos anys per acreditar el nivell de català

MÉS denfesa que "la normalització lingüística arriba per primera vegada a la sanitat pública"

Jaume Ribas
3 min
El Govern vol aprovar el decret del català a la sanitat en dos mesos

PalmaEl Govern convocarà oposicions per treballar a la sanitat de les Illes Balears amb més de 4.000 places a disposició dels professionals que hi vulguin accedir. Tal com han negociat el PSIB i MÉS, el decret que regularà la convocatòria establirà que els nous funcionaris hauran d'acreditar un nivell B1 de llengua catalana per consolidar la feina a la funció pública.

Aquest acord polític es va acabar de tancar aquest dimarts. De fet, durant el matí, les converses entre els dos socis de govern varen continuar a les sales del Parlament, on hi havia sessió plenària. El nou text serà presentat aquest dimecres als sindicats en una mesa tècnica, en què podran avaluar-lo. Després, aquest divendres, el decret es durà a la mesa tècnica, en què les organitzacions el votaran. Segons fonts coneixedores de la negociació, "els sindicats respiren bé", de manera que el Govern confia que no s'hi oposin. La presidenta Francina Armengol ja va avançar al ple d'aquest dimarts que aprovaria "un decret amb consens".

A més, aquest dimecres a les onze del matí, els partits que donen suport als Acords pel Canvi valoraran l'actualitat política en una roda de premsa conjunta i aprofitaran per anunciar l'entesa en la regulació del requisit del català per treballar a la sanitat.

"La normalització lingüística arriba a la sanitat"

Des de MÉS han afirmat que el PSIB tenia la intenció d'establir una gran excepció a la Llei de funció pública per tal que aquesta permetés convocar oposicions sense que els professionals haguessin d'acreditar el coneixement del català en cap moment. Per aquestes mateixes fonts, el decret acordat suposa, en canvi, "que la normalització lingüística arriba per primera vegada a la sanitat pública".

Tot i així, segons es va veure al consell polític de dilluns, hi ha veus minoritàries a la formació ecosobiranista que qüestionen l'acord amb el PSIB perquè el consideren massa poc exigent. D'altres, en canvi, s'hi han mostrat a favor, però han qüestionat la manera en què el partit ha gestionat les negociacions amb els socialistes.

Per part seva, David Abril ha valorat positivament el fet de "tenir decret". Tot i que la Llei de funció pública preveu que les oposicions han de ser regulades per aquesta figura jurídica, la intenció del PSIB a final de la setmana passada era fer-ho mitjançant una norma. La pressió de MÉS va fer retrocedir els socialistes i des del cap de setmana les dues formacions han negociat el redactat definitiu del nou esborrany de decret.

El nou esborrany dona dos anys de marge als professionals de la sanitat per acreditar els seus coneixements en lloc d'exigir-los un títol com a condició per participar en les oposicions, però alhora estableix una sèrie de mesures que incentiven els treballadors a obtenir el títol. Fins que no acreditin el nivell B1 de llengua catalana, els aspirants que aprovin no tindran una plaça definitiva, ni capacitat de promoció, ni de mobilitat, ni complements salarials per carrera professional.

Tot i les condicions que s'exigeixen, el català deixarà de ser formalment un requisit perquè es podrà opositar sense tenir el títol. De tota manera, el coneixement de la llengua serà necessari per consolidar la plaça definitiva i tota la resta d'avantatges.

A més, per exigència del consell polític de MÉS per Mallorca, s'establirà un termini d'entre tres i cinc anys després dels quals "s'haurà d'avaluar si la normalització lingüística avança a la sanitat tal com estableix la Llei de funció pública".

Oposicions, interinitat i competència entre comunitats

La urgència per aprovar el nou decret ve justificada per diferents causes. La convocatòria ja s'hauria d'haver fet el 2017. Les dades d'interinatge a la sanitat ronden el 50%, de manera que és urgent convocar noves places fixes per donar estabilitat als treballadors. De fet, la Unió Europea ha cridat l'atenció a l'estat espanyol en diverses ocasions perquè redueixi el nombre d'interins al cos de treballadors públics.

Per acabar, al Govern el preocupen les convocatòries d'oposicions que es puguin fer a altres comunitats autònomes de l'Estat. Diferents territoris estan a punt de treure places a la sanitat, fet que provocarà la competència entre unes i altres per atreure professionals. Amb tot, si no hi ha novetats durant aquesta setmana, el Govern aprovarà finalment el decret i convocarà les oposicions.

stats