Política15/05/2019

PP i Ciutadans defugen de participar en el debat sobre medi ambient organitzat pel GOB

Els populars s'havien compromès a acudir-hi, però no ho han fet, i la formació taronja se n'ha absentat per motius d'agenda

Kike Oñate

PalmaEl Partit Popular i Ciutadans han estat les úniques formacions polítiques amb representació parlamentària que han defugit de participar en el debat sobre qüestions ambientals i territorials organitzat aquest dimecres al Centre Flassaders de Palma per l'entitat ecologista GOB i moderat per Enric Borràs, director de l'ARA Balears. Els primers s'havien compromès a acudir-hi, però no ho han fet, i la formació taronja se n'ha absentat per motius d'agenda. D'altra banda, l'acte ha deixat un escenari clar: llevat d'algunes diferències, els quatre candidats de MÉS per Mallorca i Menorca, PSIB, Podem i El Pi s'han entès en major o menor mesura en els aspectes tractats, tot i que el regionalista s'ha distanciat més pel que fa al seu posicionament sobre la gestió del turisme.

Aquesta entesa no ha estat gens compartida per part del públic assistent, fet que s'ha consumat amb l'afirmació del socialista Andreu Alcover: "Si no complim les vostres pretensions, votau un altre partit", un fet que l'encara conseller Iván Sevillano també ha defensat, reivindicant que tot i acceptar moltes de les crítiques del públic, com és la construcció de l'autopista de Llucmajor, no posar fi als emissaris i no limitar el nombre de places turístiques: "Sabeu que s'han fet coses molt positives", ha dit el membre Podem.

Cargando
No hay anuncios

L'especulació urbanística ha iniciat el debat, i Iván Sevillano ha assegurat que reclamaran les competències a l'Estat per regular-ne el preu. També s'hi ha mostrat taxatiu: "Ho faran la resta de partits?". El menorquinista Oriol Baradad ha expressat la necessitat de planificar un sostre de creixement demogràfic i conèixer quins pisos estan buits, perquè "no té sentit continuar construint més sense saber-ho", ha dit, i Andreu Alcover ha proposat la creació d'un observatori i una conselleria de l'habitatge.

Per part seva, el sobiranista Vicenç Vidal ha recordat que el Pla Territorial Insular de Mallorca hauria de marcar aquest creixement també a sòl rústic. Des d'El Pi, Joan Prats ha defensat que la iniciativa privada serà necessària per poder promoure, conjuntament amb polítiques públiques, una solució a l'encariment del preu del lloguer residencial. Però no s'ha posicionat a favor d'establir-hi un preu màxim. Altrament, ha insistit que el lloguer turístic s'ha "prohibit" a Palma i no s'ha abaixat el preu, "perquè hi ha molts factors, no només un", ha dit Prats. A més, sobre la pressió humana que pateixen les Illes, Vidal ha manifestat que li agradaria que la mateixa posició defensada pel regionalista en el debat en contra de les grans superfícies comercials com les Fontanelles "s'estengués a tot el territori".

Cargando
No hay anuncios

Iván Sevillano ha acusat "alguns partits", amb referència als sobiranistes, de no voler parlar de decreixement abans de les eleccions i ha reclamat coherència a tothom.

Gestió de l'aigua, energies renovables i mobilitat

Respecte del consum i gestió de recursos hídrics, des de MÉS per Mallorca han recordat que "vam posar en marxa un pla de sequera que no existia". A més, ha tret pit del control a grans consumidors com camps de golfs. D'altra banda, el company de Menorca ha comentat que reclamarà al Govern les competències per poder gestionar directament l'aigua de l'illa, i tot i "menjar-se" la dessaladora de Jaume Matas, "l'aprofitarem al màxim". A més a més, Sevillano ha recordat que cal millorar la qualitat de l'aigua de consum domèstic.

Cargando
No hay anuncios

"Podem estar-hi d'acord", ha assegurat Joan Prats sobre la necessitat de dur a terme una transició energètica a les Balears. De la mateixa manera, Andreu Alcover ha dit que "més o manco coincidim en les receptes". Només el representant de Podem ha promès que volen que les Illes siguin 100% renovables el 2035, 15 anys abans de les previsions del Govern actual. Potenciant, a més, la sobirania i democratització energètica a través de l'autoconsum "per evitar que les mateixes empreses que fan negoci amb els recursos fòssils ho facin amb les renovables", ha advertit. Així mateix, Oriol Baradad ha assegurat que en 10 anys "podem arribar a produir el 80% d'energia mitjançant infraestructures renovables al nostre territori", i ha afegit que "necessitam 1.000 hectàrees, que suposen entre un 1% i un 2% de Menorca, "per ser autosuficients".

Finalment, tots han defensat la necessitat de millorar la xarxa ferroviària i la construcció d'aparcament dissuasius a Palma, tot i que El Pi i Podem han insistit a fer-los "amb seny". Sobre els cotxes elèctrics un assistent del públic ha demanat retòricament si aquests vehicles renovables no generaran embossos. Alcover ha considerat que millor fomentar que siguin més eficients i menys contaminants que els actuals.