Política28/11/2018

El Parlament basc aprovarà una declaració per denunciar la "imposició" de la Constitució

EH Bildu i PNB negocien un text que també inclogui la reclamació del dret a decidir

Europa Press

BarcelonaEl Parlament basc aprovarà demà en el ple una declaració per denunciar "la imposició" de la Constitució espanyola i reclamar el "dret a decidir", segons han informat fonts parlamentàries a Europa Press. De moment el text encara està en procés de negociació entre EH Bildu, que va impulsar el debat, i el PNB, a l'espera de si les converses amb Elkarrekin Podemos prosperen.

El diputat d'EH Bildu Unai Urruzuno, autor de la iniciativa, sosté que el "suport minoritari" a la Constitució en el referèndum del 1978 és conseqüència del "conflicte polític que ve de segles enrere, i que avui està més viu que mai, entre el poble que vol reconèixer la seva identitat nacional i decidir lliurement del seu futur, i un Estat que l'hi impedeix". En la mateixa línia, el PNB diu, en l'esmena presentada al Parlament, que la carta magna es fonamenta en la "unitat" d'Espanya des de "la imposició i la pertinència des de l'obligació".

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, Elkarrekin Podemos, tot i apuntar que la Constitució ha "possibilitat cert grau de benestar social i desenvolupament econòmic, i d'autogovern", el que és "veritablement important és que avui aquest text constitucional no fa front als reptes presents i futurs". Per aquest motiu, emplaça a iniciar en la seva esmena "un procés de profunda reforma constitucional" que reconegui el caràcter plurinacional de l'Estat en clau federal o confederal".