Parlament
Política 28/03/2023

El Parlament aprova la primera llei ciutadana de la democràcia

La Iniciativa Legislativa Popular 'Avui per demà', liderada pel GOB, ha tirat endavant gràcies als vots dels partits del Pacte i de Més per Menorca

ARA Balears
3 min
La portaveu del GOB Margalida Ramis aquest dimarts

PalmaEl Parlament ha aprovat aquest dimarts, en sessió plenària, la primera Iniciativa Legislativa Popular (ILP) aprovada com a llei a la història de la democràcia de les Balears, una iniciativa que ha estat impulsada per diverses entitats, liderades pel GOB. La portaveu de l'organització ecologista, Margalida Ramis, ha intervingut a la Cambra per celebrar l'aprovació de la llei que planteja la necessitat de tenir en compte el benestar de les generacions presents i futures.

"El principal objectiu d'aquesta llei", ha explicat, "és no posar en risc una vida digna, sana i pròspera per a generacions presents i futures" en un temps en què, ha destacat, "caldrà afrontar reptes globals sense precedents". Cal recordar que la ILP aprovada aquest dimarts com a llei ha arribat al Parlament després d'haver aconseguit prop de 12.000 firmes de persones i entitats que consideren que "en un temps d'emergències i urgències calen noves maneres de fer política". Això, ha apuntat Ramis, "ha permès aprovar una llei que és una fita".

L'oposició, escèptica

La portaveu parlamentària adjunta d'El PI, Maria Antònia Sureda, ha dit que el seu grup valora com a "molt positiva" la participació de la societat en aquesta ILP, amb la qual podrien estar d'acord "en el fons en la preocupació pel benestar de les generacions presents i futures". Tot i això, s'ha mostrat contrària a "la creació d'una comissió que analitzi l'impacte de les lleis que aprova el Parlament, perquè podria suposar un augment de la saturació de l'Administració".

Per part seva, el diputat de Ciutadans Jesús Méndez ha afirmat que "ens encanten les iniciatives legislatives populars" encara que ha rebutjat aquesta perquè "hi ha una fina línia que separa una idea virtuosa del fanatisme". "Als proposants de la ILP semblen no servir-los les solucions europees a l'escalfament global i defensen un nou model de societat, que, en comptes d'avançar cap al progrés, encaminen la ciutadania a un empobriment, una retallada de llibertats, decreixement i guerres per una distribució de recursos mesquina", ha criticat.

Per acabar, el portaveu parlamentari del PP, Toni Costa, ha explicat que hi voten en contra perquè "si es vol solucionar un problema, es nomena un responsable, i si es vol que aquest perduri, una comissió", i això, precisament, "és el que fa aquesta norma, augmentar la burocràcia, quan el PP defensa el contrari, agilitzar i desburocratitzar l'Administració".

"El PP es va abstenir en el debat de presa en consideració de la ILP perquè encara que no ens agradava la presentació, vam pensar que podríem tenir un text raonable i de consens, després de la tramitació. Vam ser ingenus, perquè la ILP va estar en un calaix durant mesos i fa tres setmanes a algú li va entrar pressa per aprovar-la, sense el consens amb el grup principal de l'oposició", ha lamentat Costa.

El Pacte i Més per Menorca hi donen suport

La ILP ha estat aprovada amb els vots favorables dels partits del Pacte –PSIB-PSOE, Unides Podem i MÉS per Mallorca–, a més de Més per Menorca. La socialista Pilar Carbonero ha celebrat l'aprovació, que ha estat "fruit del treball, del diàleg i de l'acord", ja que aquesta és "l'única via per als reptes que es tenen al davant, el més important el del canvi climàtic i la seva necessària adaptació".

Carbonero ha assegurat que, malgrat les crítiques de la dreta, aquesta llei "no retarda procediments, al contrari" i, a més, "és una fita, que converteix les Balears en punta de llança estatal, per ser una norma coherent i innovadora". "Les paraules del senyor Toni Costa (PP) m'han fet vergonya, no pot dir que ens hem afanyat per aprovar una llei que ha seguit el procediment habitual, quan el que ha passat és que no han volgut participar-hi, ha tingut l'oportunitat i no ho ha fet", ha recriminat al popular.

En la mateixa línia, el portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha considerat que la ILP aprovada aquest dimarts al Parlament "aporta valor afegit a la democràcia, complementant-la i fent-la més rica". "No és cert, com ha dit el senyor Costa (PP), que hi hagi hagut presses, no s'ha passat per damunt de cap llei", ha afirmat, afegint-hi, si bé, que "l'aprovació d'aquesta norma és positiva per a aquels a qui els preocupa que en els propers comicis vostès no tindran 30 escons, sinó que necessitaran Vox, un partit que ha dit que, en cas de governar, aquesta ILP serà el primer que eliminin en un Consell de Govern i que la voti Txapote".

Per part seva, el diputat d'Unides Podem Pablo Jiménez ha defensat que la llei aprovada aquest dimarts al Parlament "pretén donar resposta a la incertesa d'un futur pròxim, marcat pels canvis irreversibles que suposa l'escalfament global, que va aparellat a una emergència ecosocial".

Finalment, el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha revelat que ha estat "un honor participar d'aquesta ILP com a signant i, també, com a diputat". "Estam legislant, malgrat el que diu la dreta, perquè hi ha un demà i cal una altra manera de pensar la tasca legislativa i governativa", ha assenyalat.

stats