Normativa
Política 18/03/2023

‘Avui per demà’, primera llei ciutadana que veurà la llum en democràcia

Les anteriors quatre iniciatives legislatives populars impulsades pel GOB en temps del PP s’estroncaren pel camí, però les administracions n’assumiren alguns principis passades les eleccions

3 min
2.000 persones es concentraren a la plaça Major de Palma el 28 de maig del 2022, quan faltava just un any per a les eleccions.

PalmaTot i que no ha despertat tantes adhesions com anteriors iniciatives legislatives populars (ILP) impulsades pel GOB, la coneguda amb el nom ‘Avui per demà’ serà previsiblement la primera a aprovar-se a les Balears. Això serà en el ple de dia 28 d’aquest mes, el darrer de la legislatura. La principal novetat de la norma és la creació d’una comissió d’experts, nomenada pel Parlament, per avaluar l’impacte de lleis, plans i programes en el benestar de les persones que encara han de néixer o s’han de traslladar a viure a les Illes en un futur.

El pas per la Comissió parlamentària d’Assumptes Institucionals i Generals de la llei de benestar per a les generacions presents i futures coincideix amb l’aniversari de la manifestació pel medi ambient més massiva de la història de les Balears. 50.000 persones recorregueren els carrers de Palma dia 17 de març del 2007, sota el lema ‘Salvem Mallorca’. L’objectiu principal era aturar les grans infraestructures, quan just feia uns mesos que Matas i Munar havien inaugurat els darrers trams de l’autopista i desdoblament fins a sa Pobla i Manacor. Faltaven dos mesos per a les eleccions, el resultat de les quals permetria que Francesc Antich presidís el segon Pacte de Progrés al Govern i que Francina Armengol encapçalàs el Consell de Mallorca.

Iniciatives populars en temps del PP

“Totes les ILP que en el seu moment va impulsar el GOB tenien en comú que es varen fer en temps de governs del Partit Popular i que la seva tramitació s’estroncava molt abans d’arribar a la votació del ple del Parlament. Llavors, els governs de caire progressista que succeïen els conservadors solien assumir, en les seves normatives, part dels principis que promovia el GOB”, explica l’exportaveu de l’entitat conservacionista, Miquel Àngel March.

“El primer Pacte de Progrés va aprovar durant els primers mesos les mesures urgents en matèria d’urbanisme. Suposaven la protecció estricta de les àrees naturals d’especial interès (ANEI) i l’increment de la protecció del sòl rústic. Mesos abans, el GOB havia engegat la campanya ‘No més urbanitzacions’, amb una ILP inclosa. En aquells anys previs al primer Govern d’Antich, el context era d’un increment de xalets a foravila i tramitació de noves urbanitzacions tant a la costa com a l’interior”, comenta March.

A diferència de les ILP anteriors, ‘Avui per demà’ neix i creix en temps de governs progressistes i amb una mobilització ciutadana esmorteïda, si es compara amb les manifestacions durant els governs de Matas i de Bauzá. Unes 2.000 persones s’aplegaren dia 28 de maig de l’any passat –la data no era a l’atzar– a la plaça Major de Palma per construir un gran mosaic humà, que, vist des del cel, formàs les lletres de les paraules ‘Avui per demà’.

Potser les cartolines blanques i rosa de la darrera manifestació estaven més espaiades que en altres concentracions que ja fomen part de la memòria col·lectiva de les Illes, però allò cert és que la recollida de signatures perquè la ILP tiràs endavant superà amb escreix els límits que fixa la normativa: se n’assoliren gairebé 12.000. “Tot va començar la primavera de l’any 2018 –explica la portaveu actual del GOB, Margalida Ramis–, quan començàrem a posar en marxa una nova ILP. En aquest cas, ho fèiem des d’un punt de vista diferent de les anteriors, més filosòfic, i agafant com a mostra les lleis de memòria històrica i de canvi climàtic. L’objectiu és garantir que les decisions que es prenen en el present tinguin en compte com poden afectar el benestar dels balears del futur. Tot i que hi hem hagut de fer qualque renúncia, pensam que el text que s’aprovarà dia 28 de març està ben apuntalat i que serà una garantia de progrés arreu d’Europa”.

Tres dècades per arribar al ple

La primera ILP impulsada pel GOB (1994) es dirigia contra la incineradora de Son Reus, la destrucció dels recursos naturals i l’impacte del fum en la salut. La segona iniciativa (1998) anava contra el creixement turístic i urbanístic dels darrers anys, tant en sòl urbanitzable com rústic. El lema de la ILP del 2007 va ser Salvem Mallorca, governaven Matas i Munar i es pretenia aturar els projectes de grans infraestructures del moment: autopistes, ports esportius, ampliació de l’aeroport. El 2015, els ecologistes impulsaren una nova iniciativa per potenciar un canvi de model d’ús del territori i de model energètic.

Imatge d'arxiu
stats