La nova legislatura a l'Estat

La Moncloa no renuncia a un acord amb Junts tot i estar "als antípodes" de Puigdemont

Rodríguez insisteix en la Constitució com a marc infranquejable sense concretar si hi té encaix l'amnistia

3 min
La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a la Moncloa

MadridLa conferència de Carles Puigdemont no ha canviat la determinació del govern espanyol a intentar un acord amb Junts per a la investidura de Pedro Sánchez. Més aviat al contrari: la Moncloa ha rebut amb un cert optimisme el to de l'expresident de la Generalitat i creu que les condicions prèvies que ha situat de cara a la negociació no són obstacles insalvables. L'entorn de Pedro Sánchez ha seguit al detall el discurs de Puigdemont perquè era una cita que podia marcar les possibilitats d'investidura del líder del PSOE i la conclusió és que ha deixat la "via oberta al diàleg". "Si hagués dit 'o referèndum o referèndum', no hi havia negociació", anoten des de la Moncloa.

En roda de premsa posterior al consell de ministres, Isabel Rodríguez ha constatat que PSOE i Junts són "als antípodes", atès que Puigdemont ha sigut explícit amb els seus postulats independentistes. Ara bé, no ha situat l'autodeterminació com una línia vermella i, a diferència d'ocasions anteriors, no ha utilitzat expressions com "estat demofòbic" que no contribuirien a crear un clima d'acostament, sostenen a la Moncloa. Així, Rodríguez ha donat vigència a les premisses que va situar aquest dilluns Sánchez: "l'eina és el diàleg, el marc és la Constitució i l'objectiu és la convivència".

A la Moncloa es manté en un relat genèric que no entra a fons en les demandes concretes que ha situat Puigdemont, però apunten que no els han agafat per sorpresa i que no són exigències impossibles d'assumir. Si bé és cert que no es comprometen a res i no aclareixen si veuen l'amnistia constitucional –al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, present en la roda de premsa, se li ha preguntat amb insistència per la seva condició de magistrat–, admeten que hi ha posicions que defensen una cosa i la contrària. A més, anoten que hi ha jurisprudència del Tribunal Constitucional sobre la prioritat de garantir la convivència.

El que sí que han deixat clar Marlaska i Rodríguez és que no hi haurà solucions que surtin de la carta magna i han volgut donar un missatge a la dreta. "Ningú es creu que ve el llop. Ja n'hi ha prou de ficar por als espanyols", ha anotat la ministra de Política Territorial, que ha recordat que va ser amb un govern del PP quan es va produir el referèndum de l'1-O i una declaració d'independència. "Sánchez és una garantia perquè es compleixi la Constitució", ha insistit.

Recel per la visita de Díaz

La Moncloa insisteix en complir els procediments formals i creu que ara és el moment d'Alberto Núñez Feijóo. Fins que no fracassi, no obrirà via amb Junts, cosa que preocupa a Sumar. La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, va optar per visitar Puigdemont a Brussel·les aquest dilluns amb l'objectiu d'aplanar el terreny de cara a les negociacions. Si Sumar creu que cal anar avançant feina, el PSOE pensa tot el contrari: que els temps són importants i no consideren que fos el moment de reunir-se públicament amb Puigdemont. "Hi ha anat pel seu compte i risc", insisteixen a la Moncloa.

La vella guàrdia del PSOE ha sortit al pas dels últims moviments sobre la investidura espanyola amb una veu significativa, la de l'expresident espanyol Felipe González, absolutament desaparegut durant la campanya electoral del 23-J. Si el també exlíder socialista José Luis Rodríguez Zapatero es va bolcar i va tenir un protagonisme destacat, amb una defensa tancada de les mesures que Sánchez havia pres amb relació a Catalunya, com els indults i la reforma del Codi Penal, González no es va pronunciar. Aquest dimarts ho ha fet en una entrevista a Onda Cero, en la qual ha admès que li va "costar" molt agafar la papereta del PSOE i ha situat l'amnistia i el referèndum de l'autodeterminació fora de la Constitució. També ha criticat que la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, es reunís a Brussel·les amb Puigdemont.

Abans que hagin començat les negociacions formals per a la investidura, Sánchez ja viu un test d'estrès pels posicionaments de veus del seu propi partit i dels seus potencials aliats. El lehendakari, Iñigo Urkullu, va posar sobre la taula la setmana passada una via per augmentar l'autogovern i reconèixer la plurinacionalitat de l'Estat sense necessitat de tocar la Constitució i aquest dimecres el president del PNB, Andoni Ortuzar, ha assegurat que aquella proposta formarà part de les negociacions per a la investidura. Amb les eleccions a Euskadi en l'horitzó, l'any que ve, el líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha recelat que els jeltzales vulguin fer la guerra pel seu compte i ha plantejat que les formacions d'obediència basca haurien de plantejar una "proposta conjunta" sobre l'encaix d'Euskadi a l'Estat.

stats