Política 16/12/2020

El ministeri de Defensa minimitza un nou vídeo amb militars en actiu fent salutacions feixistes

El vídeo, difós per En Marea, mostra membres de l'exèrcit cantant cançons de la División Azul

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Captura del vídeo difós pel digital En Marea d'una festa amb soldats de l'exèrcit espanyol amb la salutació nazi.

MadridL'exèrcit torna a ser notícia aquest dimecres. Ara per un vídeo de fa poc més d'un any que ha difós el digital En Marea en què es veuen diferents soldats, alguns d'uniforme i d'altres de civil, cantant i ballant dins d'una carpa militar. És el pont de la Immaculada del 2019 i estan a Paracuellos del Jarama, a la Sierra de Madrid, una de les seus de la Brigada Paracaigudista (BRIPAC) de l'exèrcit espanyol. Els militars canten i ballen fent salutacions nazis una de les cançons d'Estirpe Imperial, una de les bandes neonazis espanyoles més populars.

Sona "«Cara al sol», canción antigua y nueva, «Cara al sol» es el himno mejor, «Cara al sol» y morir peleando, que mi patria así me lo pidió". Es tracta d'una versió de la katiusca russa, adaptada amb lletra dels soldats espanyols de la División Azul que van participar durant la Segona Guerra Mundial a les ordres del nazisme. No és el primer cop que aquesta cançó l'entonen militars recentment. En Marea destaca que el 9 de desembre passat es va difondre un altre vídeo en què es veien militars cantant la cançó Primavera d'Estirpe Social durant unes maniobres el dia abans, la festivitat de la Immaculada, patrona de les tropes d'infanteria.

Pel que fa al vídeo, el ministeri de Defensa el minimitza. Fonts del departament liderat per Margarita Robles asseguren a l'ARA que les forces armades estan integrades per 120.000 persones amb diferents ideologies, però que aquestes actituds són mínimes. Primer, destaquen que no porten mascareta i que, per tant, no és un vídeo recent. I, segon, diuen que no està clar que fos una caserna de l'exèrcit. En tercer lloc, emfatitzen que els militars poden celebrar en l'àmbit privat el que considerin oportú –però es troben en un espai públic–. Segons el seu parer, els militars són persones més obertes que molts civils a Espanya perquè "han viatjat".

L'episodi, que aquest cop afecta militars en actiu, se suma a les diferents polèmiques protagonitzades per membres retirats de l'exèrcit, com ara la carta a Felip VI criticant el govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, el xat en què parlaven d'afusellar 26 milions d'espanyols o el manifest en què més de 250 exmilitars es mostraven disposats a "entregar la vida" per defensar Espanya del govern de coalició.

Rufián: "La pandèmia i el colpisme són l'escenari que avui viu Espanya"

El debat sobre el paper de l'exèrcit encara cueja al Congrés. El portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique, ha assegurat aquest dimecres que són quatre gats els militars retirats que reclamen "afusellar 26 milions d'espanyols". Però el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, li ha replicat que la "pandèmia i el colpisme és l'escenari que avui viu Espanya". El diputat republicà ha alertat que el colpisme del segle XXI es fa amb "fatxes al carrer, la guerra judicial i mentides al carrer", així com "periodistes i digitals". Al seu torn, la portaveu d'EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, ha advertit a les "forces reaccionàries" després de l'ordre del Suprem de repetir el judici al seu líder, Arnaldo Otegi: "No renunciarem. Vam venir aquí per frenar-los".

stats