Política 06/05/2021

MÉS exigeix a l'Estat que posi fi a les discriminacions lingüístiques als espais que gestiona

El partit presentarà una PNL al Parlament arran d'un cas patit pel president del Cercle Mallorquí de Negocis a l'aeroport del Prat de Barcelona

3 min
Les Illes Balears començaran a rebre els primers turistes a partir del 15 de juny

PalmaMÉS per Mallorca presentarà una Proposició No de Llei (PNL) al Parlament per exigir que l'Estat destini les eines necessàries perquè els catalanoparlants no siguin "humiliats" a cap dels espais que gestiona, com ara els aeroports d'Aena. La iniciativa arriba pocs dies després que el president del Cercle Mallorquí de Negocis, Bartomeu Rosselló, denunciàs un cas de discriminació lingüística per part d'un treballador de Trablisa, l'empresa de seguretat privada que controla l'accés a l'aeroport del Prat de Barcelona.

"Hem arribat a un punt en què s'humilia el catalanoparlant. A Rosselló el varen obligar a desfer la maleta i perdre temps per demanar ser atès en català", lamenta el diputat de MÉS, Joan Mas, Collet. "A efectes legals el català és tan espanyol com el castellà, però l'Estat mai ha promogut polítiques d'adaptació del diferent, sempre s'ha impulsat la marginació", ha comentat el sobiranista, que ha afegit que no demanen "cap animalada". "Volem ser tractats com a ciutadans de l'Estat, sense prejudici de la llengua que parlem", diu Mas, que apunta que han presentat la PNL arran de la denúncia de Rosselló.

Els casos de discriminació lingüística s'han agreujat en els darrers anys, i cada vegada són més violents, segons Mas. El diputat considera que això està relacionat amb l'auge de l'extrema dreta i la polarització política. "Això no pot passar, en els territoris de parla catalana s'ha de respectar la llengua pròpia, que és tan oficial com la castellana", defensa el sobiranista. Reconeix, però, que l'actual delegada del govern espanyol a les Balears, Aina Calvo, i la seva predecessora, Rosario Sánchez, "han estat i són molt receptives, i intenten fer feina al respecte, però no és suficient".

Segons va denunciar a Twitter el president del Cercle Mallorquí de Negocis fa menys d'una setmana, el treballador del control de seguretat de l'aeroport del Prat li demanà: "Espanyol o anglès", i ell respongué: "Jo, català". L'encarregat va repetir la mateixa pregunta i com que el president digué que ell parlava en català el va obligar a sortir per treure tot el que duia a l'equipatge. "Això és el que dispensau per exercir el nostre dret fonamental d'ús de la llengua oficial al nostre territori?", insistí Rosselló al treballador, que es va limitar a respondre "amb una mirada desafiant". "Això és normalització o repressió?", es demanava el president a la piulada, en què també destacà que va patir aquesta situació en el 30è aniversari de la Llei de Normalització Lingüística.

Paula Rotger, un cas pendent gairebé dos anys després

Un dels casos de discriminació lingüística més sonats és el de Paula Rotger, la treballadora de l'aeroport de Palma que va denunciar que en un control de seguretat un agent de la Guàrdia Civil la va discriminar per parlar en català. El març, va decidir elevar el seu cas de discriminació lingüística al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). "Sempre he dit que arribaria fins on calgués per poder desvelar la veritat, i aquí m'han tancat totes les portes", afirmà la denunciant, que va denunciar el cas el 25 de juny del 2019. Segons va explicar Rotger en aquell moment, va passar el control de seguretat de l'aeroport sense problemes, però 20 minuts més tard, durant un recés de la reunió, dos agents de la Guàrdia Civil la varen anar a cercar i li varen demanar que tornàs a passar el control. El va tornar a passar, es va acomiadar dels guàrdies i els va agrair la seva feina, en català.

Va ser en aquell moment quan un dels guàrdies civils, exaltat, va saltar dient-li que "a l'autoritat se li parla en castellà", segons la treballadora. Ella es va negar a dirigir-s'hi en castellà i, segons assegurà, l'agent va insistir-hi dient "o parles en espanyol o no entres". S'hi va tornar a negar i el policia li va dir que, com que no havia contestat en castellà, als seus ulls "no havia passat el control i no podia entrar a l'aeroport", i la va informar que l'acusaria de "posar en perill la seguretat aèria".

Després de posar la primera denúncia, Paula Rotger va sofrir un atac catalanòfob al seu vehicle perquè el fill d'un guàrdia Civil li va rebentar el vidre del cotxe amb ella i una amiga dins, a més d'agredir-la verbalment. Les dues parts varen arribar a un acord per evitar anar a judici, però la treballadora lamenta que l'agressor es va dedicar a dir "mentides" a través dels mitjans de comunicació aprofitant que no hi havia una sentència que condemnàs els fets. Per això, Rotger va tirar enrere l'acord i va dur el cas a judici, en què l'atacant va reconèixer els fets.

A més d'aquest atac, Rotger assegurà que continua rebent amenaces a través de perfils falsos de Facebook en què li diuen que "el campanar t'està esperant" i l'insulten dient que és la "rata de l'aeroport". "És gent que cerca la confrontació i no admet un pensament diferent del seu".

stats