Política 28/05/2020

MÉS presenta un decàleg de mesures perquè s'incloguin en el Pla de reactivació de Mallorca

Les propostes dels ecosobiranistes per sortir de la crisi del coronavirus giren entorn del producte de proximitat, les economies emergents i la transició ecosocial

Maria Llull
2 min
Jaume Alzamora i Toni Noguera, aquest dijous en la seu de MÉS per Mallorca

PalmaEl coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, ha presentat aquest dijous el decàleg de mesures que plantegen els ecosobiranistes perquè s'incloguin en el Pla de reactivació de Mallorca, tant pel que fa al Govern com al Consell insular. El producte de proximitat, les economies emergents i la transició ecosocial són els tres principis que fonamenten les propostes de MÉS per sortir de la crisi social i econòmica provocada pel coronavirus.

"Volem que aquestes propostes s'incloguin en el Pla de reactivació econòmica perquè, si arriba una situació similar, no podem estar igual que ara", ha dit Noguera, referint-se al monocultiu turístic. "Com a societat no podem repetir els errors del passat. És ara o mai. Canviar el paradigma és una necessitat a desenvolupar des de la corresponsabilitat de totes les administracions, des de l'europea fins a la local", ha afegit.

El conseller insular de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, Jaume Alzamora, ha presentat les 10 mesures per a la Mallorca post covid-19. Diferents comissions sectorials de MÉS han elaborat el document, el qual preveu, en primer lloc, un pla d'industrialització i modernització del sector primari. "El producte alimentari de proximitat no només és estratègic enfront de situacions d'emergència, sinó que també fomenta una alimentació més saludable i genera llocs de treball", ha comentat Alzamora.

Una altra mesura consisteix a l'activació del comerç de proximitat i l'artesania. "Treballarem per convertir els nostres carrers i places en la millor botiga", ha dit el conseller. El decàleg de MÉS també preveu impulsar el centre d'innovació energètica, amb l'objectiu de minvar la dependència i fomentar les energies renovables.

Els ecosobiranistes també aposten per constituir un clúster de l'hàbitat; crear un pol marí per impulsar l'economia blava; impulsar l'economia vinculada a les noves tecnologies i el coneixement; crear un pla per la creació i l'economia cultural; la creació de la marca 'Mallorca Salut; l'impuls del turisme de proximitat; i l'estímul de l'economia circular.

"Són línies de feina importants i propostes que poden ser realitat aquesta legislatura", ha destacat Noguera, qui també ha assegurat que aquestes propostes "s'han de posar damunt la taula per un canvi de model real". El coordinador ecosobiranista ha assegurat que les mesures d'aquest document es debatran amb els socis del Pacte –PSIB i Podem– i que es proposaran en el Parlament en forma de "proposicions no de llei i altres mecanismes".

stats